Pitkäperjantai 29 Maalisk.

Tampere lopull. vallattu eilen illalla. Saaliina 8000 vankia, 75 tykkiä, 45 kuularuiskua. Sirola kääntynyt
täkäl. Ruotsin sijaiskonsulin Janssonin puoleen pyytäen välitystä sisällisessä sodassa.
Saksalaiset astuneet maihin Kivimaalla, (Kustaavissa) ja puhdistaneet Uudenkaupungin.
Sosialistien rauhanehdot.
Tänään oli Lohi saanut Valppaalta korrehtuurivedoksen jossa on nähtävästi kansanvaltuuskunnan rauhanehdot. Ne ovat kirjoitetut samassa äänilajissa kuin Trotskin rauhanehdot ensinnä olivat saksalaisille.
Tämä paperi on sangen mielenkiintoinen tullakseen julkisuuteen samalla aikaa kuin Tampereen valtaus!
Nälkäkuolema Helsingissä.
Eilen oli lanttujonossa kuollut pieni 5–6 vuotias poika; uupui, kaatui ja kuoli. Oli kehoitettu ennen menemään kotiin, mutta lapsi sanoi, ettei hän uskalla, kun äiti on sanonut, ettei saa tulla kotiin ilman lanttua.
Lääkäritarkastuksessa oli todettu, ettei lapsi ollut saanut mitään ruokaa ainakaan kolmeen päivään.
Kaksi naista oli leipäjonossa pyörtynyt heikkoudesta. – Lähetä hyvä Jla jo apua tähän kurjuuteen.
Helsingin räätälit punakaartissa.
Eräs oli kertonut. He olivat, koko räätälikomppania Vilppulassa. Tuli valkoinen: ’’Pojat, onko teillä Kansanlehti?’’ ’’On’’. Antoivat. Siinä oli suuri paljas paikka. ’’Miten ne teille tuollaisia? Tässä on kokonainen. Luki. Siinä oli tuo tunnettu punakaartin tamperelaisen esikunnan julistus. Meni ulos. Huusi: pojat! Niitä tuli. Sisään. Aseina vain revolverit. Käskivät luovuttamaan aseet. Luovutettiin. Laskettiin kotiin – ompelemaan miehille vaatteita. Lähtivät.
Helsingin naisräätäleille
maksetaan nykyään 25 mk. päivältä. Aika 10 tuntia.
Rautatielakko
luullaan puhkeevan tänään koko punaisella alueella siksi että heiltä vaaditaan punaisen hallituksen tunnustamista, johon kaikki eivät taivu.
Naiset punakaartissa
ovat Kotkassa enemmistönä. Esiintyvät miespuvussa.
Kouvolan rintamalla on naispunakaartilaisten varsinainen tehtävä järjestää tansseja.
Raasulissa suuren voiton ovat valkoiset saaneet, tietävät venäläiset lehdet. Venäjältä on lähetetty jokin asiantuntija oikein tutkim. tämän punakaarti-ryssäin tappion syitä.
Pietarin lehdet valittavat ettei Suomesta ole saatu sähkösanomia neljään päivään.
Hälyttäviä huhuja.
Tänään leviää yhtäkkiä huhu että kaupungissa pannaan toimeen tänä ensi yönä tarkastus. Etsitään aseita ja panttivankeja. Huhu herättää yleensä huomattavaa levottomuutta.
Asunnossani on hieman levotonta. Tarjoudun lähtemään pois jos he pelkäävät vaaraa itselleen. Isäntä selittää, että hän luulee itselleen suuremman vaaran koituvan siitä, jos minua ei täällä tavata, silloin voidaan hänet vangita.
Tietysti tällöin jään tänne,
Varustaudun makuulle siltä varalta että yöllä on lähdettävä. Olen hyvin rauhallinen. Käyköön nyt miten tahansa. Joka tapauksessa ratkaisun hetki edistyy.
Tampere?
Eräs huhu tietää, ettei Tampere vieläkään ole antautunut, mutta se ei näytä todennäköiseltä.
Kertulle! Jos niin on, että minä satun joutumaan heidän käsiinsä, älä sitä pelästy! Tässä on Sinulle rahaa 440 mk. siltä varalta, että tulet toimeen. Kun tie Pohjanmaalle luultavasti avautuu ennen kuin minä pääsen vapaaksi, niin voit sinä huoletta matkustaa kotiin lohduttamaan kotiväkeä. Minä tulen heti kun pääsen vapaaksi. Se ei kauan kestäne. Ole nyt luja loppuun asti, äläkä laske pelkoa ja alakuloisuutta mieleesi. Mahdollisesti voin Sinulle ilmoittaa olinpaikkani että saan vaatteita, y. m. – Sinun Isäsi.