Sunnunt. 1. Helmik.

Kotona. Lämpö 1 aste lämmintä. Lunta n. 2 cm. Ilma kääntynyt luoteelle. Lunta hienosti pyryttää. Alli oli Kertun luona. Hänellä on nyt vatsassa kuumetta! Leikkaus toimitetaan tiistaina. Meitä tekee levottomaksi. Huomenna soitan tohtori von Essenille ja tiedustelen. Olemme äidin kanssa molemmat levottomia, mutta ilmeisesti koetamme sitä salata toisiltamme. Hän on meille niin sanomattoman rakas lapsi. J:la häntä varjelkoon! Todellisuudessa emme pidä asiaa aivan vaarallisena, mutta levottomia olemme sittenkin.
Ja Paavo on Hgissä saanut pyörtymiskohtauksen. Mikä meidän perhettä nyt ahdistaa?
Illalla kävin Hollossa. Tarinoimme kaikellaista. He siellä alkavat kovin vanhentua.
Eilen julkaisin Ilkassa maalaisliiton presidenttiehdokkaat: Kallio, Sunila, Pehkonen, Relander. Saa nähdä mitä niistä nyt sanotaan.
Presidentin henkilökysymys alkaa astua päivänjärjestykseen. Eilen olivat Ilkassa luonani Lanne ja Saarnivaara ehdottamassa taas kokoom. ja maalaisliiton valitsijamiesten, Vaasanlääniläisten, yhteiskokousta Seinäjoelle. L. tuli suoraan Helsingistä, oli ilmeisesti saanut toimekseen. Epäsin ehdottomasti. Sanoin, ettei se hyödytä. Luulen että ymmärsivät. Kokoomuksella lehtiensä sävystä päättäen on ilmeisesti se ajatus että me tulemme kannattamaan, jos hyvin hoidetaan, heidän ehdokastaan. Sanoin, että ensisijassa ajattelen ehdottaa että valitsijamiehet kääntyvät nykyisen presidentin puoleen. Se vaikutti Lanteeseen ikävästi. Olen jo ennen huomannut että kokoomukselle tämä on kovin vaikeata; kulkee jälkijoukossa!
Mutta kokoomus on vahingoittanut yhteistoimintaa niin monella tavalla: asettamalla Svinhufvud – kunnian mies muuten – pääehdokkaakseen, oli se isku tasavaltalaisuuden aatetta vastaan! Professori Tulenheimon suhde ruotsalaisiin on läheinen, hän tahtoo tyydyttää kaikki niiden vaatimukset, ja lopuksi: isä on riikin Ruotsista! Tähän on vielä muutakin. Professori H. Suolahti on yliopiston rehtorina osoittautunut ruotsalaisiin nähden perin myöntyväksi, hänen politiikkansa presidenttinä tulisi olemaan samanlaista. Ei sovi! – Tri Paavo Virkkunen on teologi, ja sellaiset eivät valtion politiikan johdossa ole koskaan menestyneet, vaan tuottaneet usein turmiota. Eikä hän saa kannatusta. Sillä hänen luonteensa liijallinen diplomaattisuus tekee hänet enemmistölle epäluotettavaksi. – Siinä kokoomuksen pääehdokkaat.
Edistyspuolueen Vennola on minusta nykyään se mies jonka ympärille olisi mahdollisuus kokoontua, jos vain edistysmieliset haluavat.
Joka tapauksessa luulen, että me panemme Kallion ehdolle ja äänestämme ensi äänestyksessä häntä. Ellei uusia ehdokkaita tule, annamme toisessa äänestyksessä äänemme Rydille. Äänestys ratkee silloin Rydin eduksi, sosialististen avulla, Svinhufvudia vastaan.
Valitsijamiehemme koetan saada yksimielisiksi.