Sunnunt. 10. Huhtik.

Aamu! Mikä ihana aamu. Aurinko valaa kultaansa koko kädellä, kiuru ja rastas ja varpunen soittavat. Elämänheräämisen merkit näkyvät jo puissa, pelloissa, kaikkialla. Uusi hallitus nimitetty! Haapala soittaa: Uusi hallitus on eilen nimitetty. Sen jäsenluettelo on seuraava:
Pääministeri Vennola.
Ulkoministeri Holsti.
Oikeusminist. H. Helminen.
Sisäministeri Ritavuori.
Sotaministeri O. Hämäläinen
Rahaministeri R. Ryti
Kirkollismin. N. Liakka.
Maatalousm. K. Kallio
” apulainen J. Niukkanen
Kulkulaitosm. E. Pullinen
Kauppa Makkonen
Sosialiminist Joukahainen.
Muuten, mikäli henkilöitä tunnen, tyydyttävä lista. Mutta onnetonta on, että Liakka, pyynnöstäni huolimatta, jättää Raittiusosaston vaalimatta ja menee hallitukseen jossa ei kukaan häntä niin kipeästi kaipaa ja johon olisi ollut saatavana nuorempia ja pätevämpiäkin.
Mutta Raittiusosasto on nyt taas ilman päällikköä, [Helenius-]Seppälän jälkeen sen jo tultua hoidetuksi hyvin huonosti. Liakka ilmeisesti tuntee voimansa ja harrastuksensa siihen asiaan väsähtäneen.
Kenen me nyt saamme virkaatekeväksi hänen sijaansa? Kunhan ei tämä nyt vain aiheuttaisi myöskin Lindqvistin lähtöä! Asiamme kun riippuu niin harvoista henkilöistä.
Mahdollisesti on Liakka saanut ryhmältä erikoisluvan. Mahdollisesti myöskin on tahdottu kiirehtiä hallituksen nimittämistä, eikä ehditty saada Kivilinnaa neuvotteluun? –
Muuten tervehdin ilolla tätä nimitystä, vaikka pelkäänkin että sitä vastaan nousee maassa hyvin ankara myrsky.
Meidän edustajamme olisi nyt kuitenkin syytä jättää eronpyyntönsä, saada vapautus eduskunnasta. Se olisi kahden puolen parempi.
No niin, kunpahan tämä hallitus nyt voisi tuottaa todellista onnea isänmaalle, niin kaikki olisi hyvin.
Ja, kunpahan ei näissä koettelemuksissa ja kilpajuoksuissa miehet niin siveellisesti pilaantuisi, että ne alkavat arastelun ohitettuaan, liijan ujostelematta pyrkiä tavottelemaan omia kunnia- ja etupyyteitään.
Ryhmän asema tämän hallituksen kannattamisessa tulee olemaan perin vaikea, siksi maataloudelle vastenmielinen aines siinä on valtavana enemmistönä. Ja miten nyt käy elintarve säännöstelyn, kaupan säännöstelyn, ruotsal. hiippakunnan, sotilasmiljoonien?
Pelkään että voimani käyvät riittämättömiksi.
Mutta parastani koetan.
Nukumme B. Mitron kansa samassa kopissa.