Sunnunt. 14. Toukok.

Jos E.K.O.Y. joutuu acorteeraamaan, täytyy minun pelastaa Nikkisen ja Vallinmäen teokset. Olen ryhtynyt toimeen. Hytönen kävi luonani ja hänelle annoin kirjallisen esityksen hoitovaliokunnalle esitettäväksi. Kahmalle myös puhuin, samoin kuin Hytösellekin siitä, että acordia ei olisi hommattava, vaan voisivat suurimmat saamamiehet, kirjapainot, järjestää asian niin, että he sitoutuisivat järjest. saatavansa esim. 3 v. maksuajalle, asettaisivat miehiään hallintoon, panisivat uuden johtajan ja järjestäisivät luoton.
Varmasti jo 3 v. kuluessa saisivat saatavansa. Yksin minun teosteni myynnillä ja Suomen Sotilaalla jo heidän tarpeensa ja saamisensa lyhennykset tyydytettäisiin. Mutta jos nyt nuorisoseurat menettävät osakkeensa, se on isku P[erä]län nyt järjestämää liikesuunnitelmaa vastaan. Nuorisoseurat eivät tahdo tietää mitään enää koko yhtiöstä.
Sailo oli täällä. Kävelimme satamassa.
Kahma kävi myöskin täällä. Selitin hänelle samaa kuin Hytöselle. Hän lupasi sen asian, Nikkisen ja Vallinmäen, hoitaa. Se helpottaa minua.
Kahma vihdoin otti puheeksi minun asemani ja uhrini yhtiölle. Häntä näkyy asia myös kiusaavan. Näytti siltä kuin se jo olisi ilmassa, että he vihdoinkin huomaavat sen. Kunhan he nyt myöskin ottaisivat asiaan kiini, niin että se tulisi järjestetyksi.
Eilen ilmaisi myös M. J. Viljanen että ”sen yhtiön asiat on järjestettävä.”
Minulle on kunniavelvollisuus pelastaa Nikkisen ja veljeni oikeudet.
Paavo tuli taas. Poika on väsyksissä. Saa nukkua hetkisen sohvallani. Kirjoitin Holstista Ilkkaan. menimme syömään.
Kallio tuli sitte luokseni. Hän tuli rva Ritavuoren luota. Sanoi rouvan olevan kovin painuneena. Sitä paitsi hän on hyvin katkera Vennolalle. Syyttää ettei Vennola tukenut ollenkaan Ritavuorta. – Joka lie tosi. – Eikä myöskään puolustanut.
Holstin luona oli Kallio myös käynyt. H. myös syytää Vennolaa sellaiseksi joka syö toista tieltään välittämättä miten käy.
Holstille on ajateltu Kööpenhaminan lähettiläspaikkaa. Mutta ei sano tulevansa toimeen 2000lla kr., vaikka se on 21,000 mk. Suuret on vaatimukset! Haluaa Pariisiin. Hm.
Vennolan ja Erkon suuntien välillä on syvä railo. Hän on Erkonkin työntänyt syrjään. Riita.
Hytönen sanoi häntä pyydetyn ”raittuslistalle” jolla vietäisiin Vennolaa läpi. Kysyi onko hänen mentävä? Sanoin: Sinä olet liian arvokas sellaiseen palveluksen tekoon. Minä en tunne Vennolaa erityiseksi raittius- ja kieltolakimieheksi. Miksi Sinä menisit narraamaan raittiusväkeä! Mutta jos ne aikovat ajaa Sinut läpi, mene mene! Suostui tähän.
Tulen Tasavallan presidentin luota. Hän selosti eri ryhmien edustajain kantaa kun olivat käyneet hänen luonaan.
Arajärvi oli selittänyt, ettei kokoomus tahdo ottaa hallitusvastuuta ennen vaaleja. Niin ikään että vain harvat kokoomuksesta olivat äänestäneet Varsovan sopimuksen työohjelmaan ottamista vastaan. Ryhmän luuli olevan valmiin antamaan luottamuslauseen hallitukselle jossain muodossa nyt kuin Holsti on poissa. Ei voinut vakuuttaa että ryhmä vastakaan hyväksyisi Varsovan sopimuksen.
Estlander melkein samaa kaikessa. Oli sitä mieltä, että Varsovan sopimusesitys kyllä voitaisiin ottaa uudelleen esiin, kun äänestys koski vain työjärjestystä. Ihmettelee että puhemies asettuu niin muodolliselle kannalle, jos ei hän sitä voisi antaa uudestaan ottaa esiin.
Vuolijoki lupasi esittää asian ryhmälle mutta piti luultavana ettei he tule hallitukseen. Ei ole ollut tarkoitus kaataa hallitusta. Ei kuitenkaan sos.dem. tulisi hyväksymään Varsovan sopimusta jos se tulisi uudelleen esiin. – Kenties vaalien jälkeen he voisivat mennä hallitukseen yhdessä keskustan kanssa. Ei voi sanoa mitään varmaa.
Presidentti kysyy miten nyt on meneteltävä? Vastasin: ryhmämme vaatii opposition astumaan remmiin.
”Mutta kun ei ne astu.”
”Ilmeisesti sitte täytyne nykyisen hallituksen olla vaalien jälkeen, mutta en tiedä miten ryhmä siihen suhtautuisi.
”Jos jollain tavoin antaisivat luottamuslauseen hallitukselle?”
”Sitä pitäisin juonitteluna. Koko komedia lopuksi vain Holstin poistamiseksi!”
”Niin mutta, hallitusmuodon mukaan täytyy olla eduskunnan luottamus.”
”Niin – voisihan ajatella esim. sitä että ne ryhmiensä nimissä todistaisivat luottamustaan hallitukseen, ja samalla kykenemättömyyttään muodostamaan hallitusta.”
”Niin.”
Hm.
Mutta joka tapauksessa: jos oikeistopuolueet eivät halua ratifioida sopimusta, mitä silloin hyödyttävät luottamuslauseet ja maalaisliittol. syyttelyt siitä että joku määrä heitäkin oli äänestyksessä mukana! Eihän hallitus nyt voisi istua paikoillaan, jollei kerran Vars[ovan] sop. ratifioida jonka vuoksi se pyysi eroaan!
Lopuksi vaadin että Holstille on ehdottomasti laitettava leipäpaikka!