Sunnunt. 2. Jouluk.

Kotona. Simson Pilkka ja Tarkkanen tulivat. Juteltiin koko aamupäivä. He kertovat kummallisia asioita. Hallitus on todella ehdottanut itselleen kuluvalta vuodelta, siis vuoden alusta alkaen, palkankorotuksia! Muille ministereille 25,000 pääministerille 20,000, joten palkat tulisivat olemaan 100,000 ja 125,000:- Se oli häpeällinen teko maalaisliittolaiselta hallitukselta! On aivan eri asia, että tuo palkka on hyväksytty ensi vuodelle – mutta koko kuluvalta vuodelta.. Aluksi olivat Kallio, Sunila, Ryti vastustaneet, mutta lopuksi oltu yksimielisiä.
Ja nyt on valtiov. valiokunta ehdotuksen hylännyt. Niin pitäisi siitä tulla hallituspula! Jos hallitus nyt ymmärtää ottaa asian itselleen. Minusta he eivät voi jäädä. Mutta ruma romahduskin se on – kaatua palkankorotusvaatimukseensa! Sellaista ei unohdeta ikänä. He tulevat häväistyiksi. Ja samalla maalaisliitto. Sillä me olemme alunperin taistelleet palkkain korotuksia vastaan. Ja ellemme sitä tee, me emme aja talonpoikain asiaa. On surettavaa että Liakka ja Joukahainenkin ovat olleet innokkaasti tämän palkkavaatimuksen puolella! Ja niin lie ollut Niukkanenkin, puhumattakaan Åkessonista.
Asiaa on, muka, sillä puolustettu, että on häpeä, että hallituksen jäsenillä on pienempi palkka kuin muilla virkamiehillä. Mutta juuri sen ”häpeän” olisi maalaisliittolainen hallitus voinut aivan hyvin kestää – silloin kuin talonpojilla on täysi katovuosi nautittavanaan.
On selvää, että jos Kalliolla olisi ollut selvä kanta tuollaista ehdotusta vastaan ja hän olisi sille jyrkästi asettunut, niin sellaista esitystä ei olisi koskaan tullut eduskuntaan.
Saapa nähdä mikä myrsky siitä nousee! Mutta maalaisliittolaisilta on nyt ainakin kymmeneksi vuodeksi viety oikeus agitatiossaan puhua virkamiesten palkkojen alentamisesta. Sillä oma hallituksemme on asian niin läpikotaisin pilannut. He kiskoivat viime syksynä kalliin ajan lisäykset 90 milj., johon ne eivät olisi ikinä menneet ellei Kallio ollut johdossa; he jakoivat sen vastoin eduskunnan ohjeita suuripalkkaisille enempi, pienipalkkaisille tuskin mitään; he ovat nyt ajaneet läpi indexiin perustuvan pakkolain; he vihdoin pyytäneet vuoden takautuvaa palkkainkorotusta!
Hyvä Jumala! Koko ohjelmamme on tuhottu.
Ml. kokouksessa eilen oli 25 miestä. Pilkka ja Tarkkanen puhuivat. Ne menivät iltajunassa Helsinkiin.