Sunnunt. 22. Kesäk.

Aamulla lähettiin kotimatkalle, samassa seurassa Tuompo, Alpiranta, Moilanen, Kanto ja Puronvarsi, Juti y. m. Rattoisa matka. Ilman kommelluksia saavun kotiin. Täällä on kaikki hyvin. Vaikutelmani. Oli suuri onni, että lähdin kokoukseen. Ensiksi siksi, että oltuani nyt valtiollisen toiminnan vuoksi useita vuosia erossa nuorisoseurojen kokouksista, sain nyt suhteeni uudelleen solmituksi ja pääsin mukaan. Tämä tunne ja tieto vaikuttaa minuun tällä kertaa sangen elähyttävästi. Minä ikävöin uudelleen kansanvalistustyömaalle saadakseni hengelleni tyydytystä ja huomaan myös että siellä on minulle vanhanakin työtä.
Toiseksi: Vanhentuessa tuntuu käyvän laiskaksi ja mukavaksi; kun ei matkusta, luulee ettei enää kykenekään. Nyt tämä mielikuva, joka minussakin jo on ollut, haihtui. Ja minä tunnen olevani vielä aivan matkustuskelpoinen. Nämä ovat hyviä saavutuksia.
Kolmanneksi: sain tavata vanhoja ystäviä ja aatetovereita. Sellainen tuottaa minulle aina iloa.
Ja nyt tunnen olevani matkasta hyvin tyydytetty.
Mitä nuorisonliikkeeseen tulee, on se ilmeisesti menettänyt entisestä kuumasta ja kuohahtelevasta luonteestaan paljon. Se ei nyt ole kuuma eikä kylmä. Harrastusaiheet eivät tunnu olevan sydämen asioita. Liikkeessä on jotain totunnaista tyytyväisyyttä.
Jos kykenen, hyökkään nyt sytyttämään. Ilkassa olen jo alkanut kirjoitussarjan. Kunpa minulla vain olisi siihen voimia. Asiaan uskon edelleen varmasti.
Uusia, asiaan todella innostuneita työntekijöitä puuttuu. On paljo teoreetikoita, mutta vain vähä innostuneita.