Sunnunt. 24. Lokak.

Tulivat myös Kallio, Manner ja Liakka puhumaan. Eetu Hopiavuoren kanssa pääsin keskusteluun hänen kipeästä asiastaan. Luulen että asia tuli hiukan paremmaksi.
Hän on merkillisen sielukas ihminen. Ja hänetkin on alkoholi orjuuttanut niin kun on!
Kärki puhui hyvin, selostaen Nehemian kirjaa.
Puhuin hänen jälkeensä aineesta: Mitä maalaisliittolaisten on nyt vaariinotettavaa nykyisessä tilanteessa.
Päiväjunassa lähdin kotiin.
Liakka kertoi että Tuomioja oli antanut raittiuslähetystölle kieltävän vastauksen. Syynä ’’ei tahdo, eikä uskalla panna tulevaisuuttaan altiiksi.’’
Kuinka tyypillisesti helsingin-sanomalainen, nuorsuomalaisedistysmielinen käsityskanta!
Presidentti Ståhlbergin luona oli käynyt Liakka kysymässä voitaisiinko Matti haudata valtion kustannuksella?
Presidentti vastaa kieltävästi, koska, muka, se aiheuttaisi suuren vastustuksen myrskyn!
Kuinka – miehuullista!
Kuitenkin voi valtio maksaa hänen kotiin tuomisensa. Kuinka jalomielistä!
Vertaa tuohon hautauskulunkeihin presidentin vaatimus kulettaa perheensä vapaapileteillä, suuret asuntomukavuusvaatimukset, Kultarannat y. m.
Siis taas: pikkumaisuuspiirre!
Uusia ajatuksia. Oli merkillistä, miten molemmissa puheissani Seinäjoella uusia ajatuksia kuohui sielustani aivan kuin avatusta ikkunasta. Tunsin miten puhuessani nykyhetken yhteiskunnallisen heräämisen merkityksestä, ajatuksen[i] kumpusivat aivan kuin olisin ollut salaperäisten näkemysten kirkkaasti valaisema.
Tällaista olen usein viime aikoina puheitteni aikana itsessäni huomannut.
Eilen, kun keskusteltiin maalaisliittolaisten suhteesta tilattomanväen kysymykseen välähti minulle kirkkaasti: sinun on kirjoitettava romaani maatyömiehestä! Ja aivan oikein. Se on tehtävä. Ohjelma tuntuu jo ajatuksissani selvenevän. Juuri siinä voin kertoa maatalouden rappeutumisen, maakylän ja talonpojan häviämisen kapitalismin ja sosdemokr. taistellessa, maatyömiehen joutumisen puulle paljaalle – oli hän maataomistava tai maaton.
Sanalla sanoen: minä alan kehittää romaania Maatyömies.
Siinä voin tuoda esiin kaikki ne näkemykset, jotka tänään näin. Siinä voin kirkastaa maalaisliittolaisuuden perustarkoitukset. Osoittaa kapitalismin ja sosdem. luokkataistelun hävittävän luonteen, ja maalaisliittolaisuuden rakennusp. välttämättömyyden, yhteiskunnallisen uudestasyntymisen välttämättömyyden, tämän nykyisen vallankumouksen merkityksen.
Se tulisi käsittämään ilmeisesti monta romaania.
Kunhan olisi aikaa!
Kenties voisi ajatella ensinnä järjestystä:
Kylä. Kuvata esim. joku kylä 40 v. takaperin, toiveineen iloineen, suruineen. – Siinä kaikki vastedes toisiin osiin tarvittavat henkilöt: Talollinen, Maatyömies. y.m.
Kotiin! Asemalla vastassa Anni ja Paavo. Paavo menee Vaasaan.
Kotona!