Sunnunt. 28. Jouluk.

Saavun Helsinkiin. Pääministeriltä kuulen puhelimessa, että syynä kutsumiseen oli, että valkoryssät Vienan-Karjalassa hyökkäävät ja sinne pitäisi lähettää apua. Samoin kysymys reunavaltojen konferenssin kutsumisesta Helsinkiin on nyt tullut keskeiseksi, koska reunavallat itse ovat jo sen tehtävän jättäneet Virolle. – Pöydälläni on ulkoministeriön sähkösanoma Tuiskulta Vienassa, joka selittää Vienan asiaa. Ulkoministeriössä kokoonnumme klo 12, Vennola, Holsti ja minä. Hyväksyn täydellisesti, ilolla hallituksen eilisen päätöksen, että Vienalle on jo lähetetty pyydetyitä sotatarpeita.
Sillä välin käy Italian lähettiläs Ferrantti Holstin luona ja ilmoittaa salaisesti:
Lontoon konferenssi on eilen päättänyt yksimielisesti auttaa Venäjästä irtautuneita valtoja ja tunnustaa niiden itsenäisyyden, sekä edistää niiden liittoyhtymistä. Toistaseksi ollaan epävarmalla kannalla Liettuan ja Valko-Venäjän suhteen, koska niiden rajat ovat riitaiset Puolan kanssa. Entente lakkauttaa kaiken avun antamisen valkoisille venäläisille kenraaleille. Ranska on tässä mukana.
Tämän kuultua valtasi yleinen ihastus. Merkitsin, että maalaisliittopolitiikka on taas osunut oikeaan!
Konferenssi Helsinkiin on nyt selvä. Vennola ja minä vaadimme että myös Valko-Venäjä on kutsuttava mukaan. Holsti jyrkästi vastustaa, kun entente on toista mieltä. Väitämme, että me emme saa olla siinä määrin Englannin holhouksessa.
Lähdemme Presidentille. Holsti kertoo Italian lähettilään vielä sanoneen: Teidän hallituksenne politiikka on täysin onnistunut, kun ette ryhtyneet ottamaan osaa Venäjän ja Pietarin oberatsioniin yhdessä valkoisten kenraalien kanssa.
Presidentin luona uudistuivat väitteet kuka, Viro vai Suomi, kutsuu konferenssin. Presidentti kannatti varovaisuudessaan myös Viroa. Mutta kun Holsti nyt mainitsi, että ententevallat mieluummin voisivat ottaa vastaan virallisen kutsun ja saapua, jos joku suvereninen valta kutsuisi, alettiin sopia. Holsti arveli että Kallas tahtoo pitää kiini Viron kutsumisoikeudesta, mutta Vennola tiesi ettei niin ole asia. Minä olin kaiken aikaa ehdottomasti sitä mieltä että Suomen tulee ottaa johtava asema ja kutsua. Presidentti pelkäsi oikeiston oppositsionia. Tässä asiassa sen arvo on mitätön, käsitin minä.
Odotetaan Puolan vastausta jos Puola suostuu konferenssiin. Se pitäisi tuleman huomenna. Holsti yhä pelkää, että jos Walko-Venäjä kutsutaan, Puola jää pois. Painostan: joka tapauksessa meidän on konferenssissa vaadittava Valko-Venäjän tunnustamista. Venäjä hajalle! se tulee olla ohjelmamme.