Sunnunt. 28. Marrask.

Tänään haudattiin Mikkolan, Treijerin ja Durchmanin ruumiit, lentäjäin, jotka tuhoutuivat Alpeilla. Se oli kaunis näky. Maljakot, joissa tuhka oli, olivat ruumisvaunulla. 3 lentokonetta lenteli hautaussaaton yllä. Ohjelman tarkistus ryhmässä.
Juutilainen hyväksyy mitä on kirjoitettu. Mutta ehdottaa pois johtavista periaatteista 7 kappaleesta 18 kappaleeseen.
Alkio puolsi johtavia periaatteita ohjelmaan.
Pesonen A. samoin, johtavat periaatteet aivan välttämätön. Ohjelmaan muuten ihastunut.
Niukkanen myöntää Juutilaisen lausunnon teknilliseltä kannalta. Mutta joht. periaatteet ovat erinomaisesti kirjoitetut, joten se on säilytetty.
Vuorimaa: Ohjelmassa toistetaan usein samoja asioita. Tahtoi tehdä muutamia muutoksia. Asetettava valiok. tarkastamaan.
Arfman: Pitää joht. periaat. hyvänä. Ei mitään poistett. Muuten tärkeä laaj[empi] esitys.
Alkio puolusti ohjelmaa pääasiassa sellaisenaan.
Lohi: puolueen ohjelmalla ei ole suurta merkitystä. Pääasia on miten sitä toteutetaan. Ensi lukemisessa sen vaikutuksen että ohjelma on liika pitkä. Toistuu usein. Typistettävä. Johtavat periaatteet sellaisenaan jo ohjelma. Yksityiskohdissa, esim. maanvilj. asutustoim. y. m. lyhyemmästi.
Juutilainen myöntää ettei ml. ohjelmassa voida sanoa niin täsmällisesti, kuin sos. Ohjelma tekee idealistisen vaikutuksen. Tahtoisi eroittaa kirkon valtiosta. Olisi hyvä että meillä olisi puoluekirjallisuutta. Pysyy edelleen ’’johtavien periaatteiden’’ poistamisen kannalla.
Latvala. Ohjelmaa pidettävä vielä Kansalaiskatkismuksena. Puoltaa ohjelmaa. Uusille tulokk. hyvä että on ohjelma, joka jotain selvittää.
Pesonen Lohelle, ettei ml. vielä tunneta. Sen vuoksi selitettävä.
Johtavaa kappaletta tarkastettiin sitten kolme tuntia. Tehtiin aivan lukemattomia muodollisia muutosehdotuksia. Mutta lopulta muutokset jäivät vähäpätöisiksi.
Nyt pantiin ehdotus valiokuntaan, jonka tulee toimittaa tarkastus. Tiistain istuntoon on jokaisen tuotava ehdotuksensa mitä haluaa.
Vanhassa kirkossa kävimme Vuorimaan kanssa illalla. Siellä oli n.s. ’’Vapaaehtoisten’’ lähetysalalle aikovien yliopp. toimesta juhlahetki, jossa pastori S. Sirenius piti erinomaisen puheen, saarnan.
Yleisöä kirkko täynnä, mutta etupäässä vain ’’alempaa kansaa’’ ja työväkeä. Kerma loistaa poissaolollaan. Se oli ylentävä illanvietto.
Soitin kotiin. Kuulin Annikan äänen. Paavo ja Alli olivat olleet kotona. Kaikki voivat hyvin.
Voi kun minä jo pääsisin kotiin ja saisin olla ja asua siellä!