Sunnunt. 4. Syysk.

Aamulla lähdin prof. J. Mikkolan kutsusta heidän huvilalleen Meilahteen autolla. Hyvin osasimme. Professori oli itse vastassa maantiellä. Ihana paikka puiston keskellä, meri vieressä.
Kirjailijatar Maila Talvio oli aikalailla pirteä. Istuimme kolmisin pari nopeasti vierivää tuntia pöydän ympärillä ja joimme kahvia voileipien kera. Puhuttiin kaikesta. Katseltiin rouvan parhaillaan toimittaman ”Jumalan puistot” teoksen kuvaliitteitä. Siitä tulee merkillinen, suurta huomiota herättävä teos. Sanoi nyt sen verran parantuneensa saamastaan iskusta, että voi jo ajatella teostakin. Jotain suunnittelee.
Se oli hauska vieraskäynti. Professori saatteli minut aina raitiotietalleille. Siitä tulin autolla Liiton kokoukseen.
Oltuani siellä mukana pari tuntia, menin Säätytalolle maalaisliiton Keskushallinnon kokoukseen jossa päätettiin esittää lisätylle keskushallinnolle maalaisliiton ”pää-äänenkannattajan” perustaminen Helsinkiin. Pääoma 3 milj. on kerättävä osakkeilla. Olen tähänastisista yrityksistä painunut Tuomaaksi, mutta en viitsinyt enää pelottaa. Kun intoa on, saahan koettaa. Heistä on pääasia, että on lehti Helsingissä; luulevat toimitus- ja suuntakysymyksen järjestyvän itsestään. Miehillä ei ole kokemusta – raskaista paikalliskokemuksista huolimatta.
Olin sitten Kahman luona, jossa asuu myös Kallio. Se on erikoisempi mies tuo Kahma. Siitä voi vielä tulla jotain.
Illalla olin lisätyn keskushallinnon ja ryhmän yhteiskok. niin kauan kuin kiisteltiin lehtipuuhasta. Sitä puolsivat kiivaimmin Kallio, puoluesihteeri, Hannula, Ari Pitkänen, ym. Epäilivät, tai suoraan vastustivat Vainio, Juutilainen, Joukahainen. Niukkanen, y. m. En viitsinyt puhua mitään. Osakemerkintää päätettiin ruveta toteuttamaan.