Sunnunt. 7. Toukok.

Soitin Hytöselle ja pyysin häntä kutsumaan tänään kokoon Kahma, Mantere, Liakka, hän itse ja minut neuvottelemaan tuon yhtiön asian järjestämisestä. Ensimäinen tehtävä on asettaa siihen liikeasian hoitokunta, joka suunnittelee, hoitaa ja järjestelee ne. – Siihen ehdokkaina mainitsin: Kahma, Hytönen ja Perälä. Eilen illalla oli minulle tullut Uudeltakirkolta seuraava sähkösanoma.
”Kokoontuneena lopettajaistilaisuuteensa lähettää liikkeemme tunnustetulle johtajalle kiitollisen tervehdyksen – Nuorisoseuraopisto.”
Sähkösanoma tuottaa minulle lämmintä iloa. Ne varmaan tuntevat itsekasvatuksen syvän vaikutuksensa itsessään kehoittamassa itseään tähän.
Edistysseurojen Kust. Oyn johtokunnan jäsenet kokoontuvat luonani tänään klo 6. Se asia ei saa enää jäädä rempalleen!
Huolehtiessani tätä asiaa näin viimeyönä unta: hevoseni ravisti suitset päästään ja lähti vapaana juoksemaan. Se putosi alas jossain jyrkänteessä, mutta juoksi sitten taas eheänä ja vapaana – pappilan puutarhakäytäviä, laukaten jossain äsken kylvetyn ruohikonkin yli johon jäi jäljet. Vihdoin löysin hevosen taasen oveni ulkonäköpuolelta, laihtuneena ja kesyttyneenä. Mutta en ole varma makasiko se vai seisoiko.
Paavo oli täällä. Oli väsynyt, mutta sanoi nykyään olevansa aina hyvällä huumorilla.
Tänne kokoontuivat Mantere, Kahma ja Hytönen. Nyt selvisi, että johtaja Ruokosalmi myöskin valehtelee. Niin ikään, että tila yhtiössä taitaa olla paljon huonompi kuin olemme luulleet. Kaikesta päättäen hän on pimittänyt johtokuntaakin, ainakin osittain. Todettiin mies tekojensa valossa täysin kykenemättömäksi. Sama arvolause annettiin Virtasesta.
Nyt asetettiin kolmimiehinen toimikunta tekemään heti arvio yhtiön omaisuudesta. Hällfors, Hytönen ja Perälä. Kun se on tehty, sitten päätetään missä muodossa ja miten jatketaan. Jatkaa aijotaan, joskin vanha pääoma on katsottava menetetyksi.
Voi voi mihin kiusauksiin täytyy kelvottomain ihmisten ”avulla” joutua!
Kutsuin sitte Karpion. Hän oli myös ollut mukana viime syksyn inventaariota tekemässä. Silloin sanoi kokonaan arvottomaksi merkityn suuria määriä kirjoja, joten varastoarvio ei hänen käsityksensä mukaan ollut liian korkea. – Hytönen sanoo samaa. Näyttää siis siltä kuin asema ei tarvitsisikaan selvitä niin perin synkkänä.
Holsti kävi luonani. Surullista on, että Vennolan ja hänen välit ovat aivan rikki. Nyt Vennola kaikkialla toimii hänen selkänsä takana valmistautuen heittämään H:n yli laidan. Hän tahtoo olla ratifioimatta 7:nnen kohdan sopimuksessa. Hallituksen edistysmieliset, useimmat, hänen kannallaan. Kallio ja Liakka taas Holstin puolella, vaatien että koko hallitus seisoo sen takana. Läsnä ollut edistysmielisiä Makkonen, Pullinen ja Ryti.
Mantereellakin tuntui jo olevan se ajatus, että 7:mäs kohta voitaisiin jättää ratifioimatta. Näyttää siis siltä, kuin puolue menisi Vennolan mukana.
Vennola ei ole Genovasta lähettänyt Holstille yhtään sähkösanomaa!
Jo Turusta oli Vennola telefonoinut presidentille jotain, panetellen Holstia. Presidentti vastannut hyvin äkäisesti. Joku syrjäinen oli kuunnellut.
Presidentti on kokonaan Holstin puolella.
Saatoin Holstia. Hän kertoi, että sen jälkeen kuin Liettuan edustaja Riiassa, Staunius, oli antanut tänne väärät tietonsa Holstista, oli Latvian ulkoministeri Meijerovits ankarasti häntä moittinut. Ja Liettuan hallituksen täytyi kutsua Staunius pois.
Asema on siis taasen käymässä kovin sekavaksi.
On ihmeellistä kuinka nopeasti ihmismielialat vaihtuvat. Olen nyt ollut pitkät ajat niin tyyneessä rauhantilassa, ei ole ollut mitään vastenmielisyyksiä, eikä vaikeuksia, kuten usein ennen. Mutta nyt: tuo kustannusyhtiön asia minua niin kovin harmittaa, ja nyt taas ilmeisesti uhkaa hallituspulakin, jonka selvittäminen tulee olemana vaikea. Ja sen lisäksi se aiheuttaa maalle vahinkoa. Sillä siten eroitetaan Suomi erilleen luonnollisista liittolaisistaan, reunavalloista. Ja mihin me sitte käännymme?
Koko maailma on taas niin sekaisin!