Sunnunt. 9. Huhtik.

Liakka kertoi: Ennen kuin Varsovan kokouksen johdosta tehdyt välikysymykset tehtiin, oli Liettuan lähettiläs pitänyt Fenniassa päivälliset joissa oli mukana n. 50 eri puolueisiin lukeutuvaa edustajaa, y. m. Siellä piti lähettiläs Scheynius esitelmän jossa selosti Liettuan suhdetta Varsovan konferenssiin. Tilaisuudessa oli väkijuomia nautittu. Läsnä myös sosialisteja m. m. Keto. Myös Schauman oli siellä. Tuossa tilaisuudessa piti pantujen [tark. ”pannun”] Liettuan lähettilään kehoituksesta vireille kysymys välikysymyksistä. Ne ilmestyivät eduskuntaan joku päivä myöhemmin. Holstin juopottelua koskeva sähkösanoma näyttää olevan kotoisin Liettuan Riigan lähettiläältä. Tuon sähkösanoman täkäl. Liettuan lähettiläs antoi minulle ”hyvin salaisena” käydessään tällä, mutta sattumalta hävisi se minulta ennen kuin sen luin – ja nyt sen vasta löysin. Varmasti on sama kappale annettu myöskin Ryömälle, koska juttu on siltä taholta levinnyt, eikä sitä voida julaista.
Mutta merkillisintä on että Liettuan ministerin minullekin esittämä Zauniuksen sähkösanomassa esittämä kohtaus todistetaan Latvian pääministerin sähkösanomalla vääräksi!
Vielä enempi, että tuon liettualaisen suomalainen sihteeri kävi luonani vielä pyytämässä etten julkaisisi lähettilään jättämää paperia jossa tuo sähkösanomakin oli! – Nyt minun täytyy vain pian saada Holstilta vannottavaksi totuus: oliko hän Riikassa kokonaan selvä.
Jos hän sen voi vakuuttaa, niin silloin voi rauhassa odottaa välikysymyksiä. Liettuan lähettiläs joutuu Riikassa olevan Liettuan lähettilään kanssa sangen omituiseen valoon.
”Sosialidemokraatin” sähkösanoma lehdessä 29 Maaliskuuta on varmasti Liettuan Riikassa olevan lähettilään Zauniuksen sähkösanomasta. Sanayhtäläisyydet ja sisältö samat.
Onko nyt siis niin, että Liettua tällä kertaa vaikuttaa Suomen hallituksen kukistamiseksi – sosialistien ja oikeiston valheellisena neuvonantajana?
Voionmaa, joka minulle kertoi Ryömälle Riikasta tulleesta sähkösanomasta, sanoi että se on – virallinen tieto: Hän puhui siinä ilmoitetun Holstin juopottelusta.
Siis yhtäläisyys selvä. Zauniuksen sähkösanomassa todella on, että hän puhutteli Holstia ”epäraittiissa tilassa.”
Mutta tämän sähkösanoman Liettuan ulkoministeri S.S:ssa julaistuna todistaa ”epätarkaksi” ja ”virheelliseksi”. Ja Latvian pääministeri Meijerovits aivan valheelliseksi. – Telefonoin kotiin. Annikka! Hauska kuulla hänen äänensä.