Sunnuntai 2p. Toukokuuta – Sunnuntaihin 9pnä Toukokuuta

Koko viikko on kulunut ilman mitään erikoista, ahkerassa ponnistelussa, joka päivä kaupungissa, paitsi tiistaina ja lauantaina olin kotona. Yhä on ruumiissani ollut painostus, joka tekee sen, että työkyky ei tahdo nousta. Eilen Huhdan Liisa taas hieroi, illalla olin saunassa. Se tuntuu olevan hyväksi. Voi, voi kun pääsis taas voimiinsa, tästä! Koko viikon ovat ilmat olleet kolkot ja kuivat. Lauantai-aamuna satoi hieman. Tänäänkin on (klo ½ 5) illalla auringossa vain 7 astetta.
Vaasasta telefonoidaan että suuri Cunard-linjan Atlantilaiva ”Lusitania” on eilen iltapäivällä uinut Englannin rannikolla miinaan ja räjähtänyt. Mukana oli 3000 ihmistä.
Ajatellessa nykyaikaista ihmistä tekoineen, pyrkii väkisinkin mielen ajatus, että meistä ei tulekaan parempaa ennen, kuin kaikki nykyiset vallanpitäjät hengen ja yhteiskunnan maailmoissa ovat poistetut. Uusi ihminen on syntyvä alkuperäisimmistä oloista lähteneestä alkurodusta. Mistä se tulee? Nouseeko tämä tyyppi Euroopan sotatantereitten verestä, vai ?
Sekin konnuus: asettaa mereen uivia miinoja, joihin mitään aavistamaton laiva murskautuu! Se on tiikerin väijyvää julmuutta, salamurhaajan saatanallisista sisar-vaikuttimista.
Ja nämä, nykyisen sodan kävijät, nämä vaativat itselleen ihmisarvoa!
Tänään olemme kutsutut Mannerille nimipäiville. Niistä kuuluu tulevan suuret. En ole heidän vieraanaan ollut ennen, nyt menen.