Sunnuntaina 10 p. Maalisk.

Paavo-poikani! Minä toivon että Sinä olet kotona ja palvelet Äitiä, Mommaa ja Mimmi-tätiä tänä raskaana aikana. Suomi ja Saksa
Työmiehessä on Volffin toimiston uutinen, jossa selostetaan Suomen ja Saksan sopimusta. Jos tuo selostus on oikea, pelkään, että Suomen itsenäisyys on mennyttä. Se hyvä puoli sillä on, että se on, ja täytyy olla vain väliaikainen, 4-kuukautinen; Eduskunta saa silloin itse sen tarkistaa.
Niin se nyt kuitenkin on, että sosialistimme rosvojoukko-avustajineen laittoivat kapinallaan saksalaisille tilaisuuden sekaantua meidän asioihimme. Se, mitä usein olen heille eduskunnassa pelottanut, se on nyt tapahtunut.
Työväelle onnettomuutta,
onnettomuutta kaikille luokille, hyötyä ei muille kuin rosvoille ja varkaille on tämä kapina hirveästi tuottanut.
Punakaartilais-vainajain hautaus.
Tänään haudattiin 31 kaatunutta ja saattue kulki ohi ikkunani. Ihana kevät ilma.
Paljon punaisia kukkia.
Hevos-punakartilaisia muutamia kymmeniä. Koomillisia röyhkeässä ylpeydessään ja morskissa uhmassaan. Joku johtaja sapeli pystyssä edellä. Hevoset ilmeisesti ympäristön maanviljelijöiltä varastetut, ne olivat sen näköisiä.
Aseellisia punakaartilaisia saatossa 1450, muita kansalaisia 2450. Yhteensä 4200.
Tämän summan kykeni Helsinki siis samaan 31 punakartilaisruumiin hautajaisiin! Ammattiosastolippuja oli entistä vähemmän ja osanottajia lippukulkueisiin vain hyvin vähä joka lipun perässä.
Helsinki ei ole siis enää mukana!
Rynnäkkö alkanut?
Eräs englantilainen on tullut rintamaan takaa ja tuonut tänne tietoa että rynnäkkö olisi nyt alkanut kummallakin siivellä.
Sitä todistavat Työmiehen uutisetkin.
Normarkun molempien kirkkojen kerrotaan tuhoutuneen.
Punaset ja ryssät tapelleet
viime yönä. Alkuun se oli tullut Heimolan tanssisalissa. Jatkui kaduilla. Kerrotaan 5 päässeen ikuiseen lepoon.
Niin juhlitaan täällä tanssien vallankumouksen hirmuleikkiä.
Anteeksipyynnön
ilmeisesti edellisen johdosta esittävät tänään venäläisille Työmiehessä Nyqvist, Haapalainen y.m.
Useita saksal. lentokoneita
on näinä päivinä leijaillut Helsingin yläpuolella. Niitä kuuluvat punaset koettaneen ampuakin, tietysti osaamatta.
Venäjän pääkaup. Moskovan on Komissarineuvosto jo hyväksynyt. Laitokset Pietarista on sinne siirretty.
Seitsemän dreatnoughtia
kerrotaan olevan ulkoredillä matkalla Kronstadtiin. Muut laivat, kun eivät kykene matkalle täytyvät jäädä Suomelle, kert. N. Vjek.
30,000 vaunulastia viljaa
ovat saksalaiset vaatineet m. m., Rumanialta sotakorvauksena heti.
Lvow ja Putilov
ovat muodost. Vladivostokissa venäläisen hallituksen Japanin tukemana julistautuen Siperian hallitukseksi.
Bolsevikit pois Europasta.
Ranska ja Englanti ovat käskeneet Venäjän bolsevikkihallituksen lähetystön, jota johtaa Kamenev, poistumaan maistaan ilmoittaen, ettei halua olla sen kanssa missään tekemisissä. N. Vjek.
20 miljardia
Saksan markkaa rahallista sotakorvausta, maksettavaksi Saksan rahassa, on Saksa Venäjältä rauhansopimuksessa vaatinut. Velkaa vastaan on pidätetty Donin hiili- ja öljyalueet.
Pyhään punaiseen sotaan
on Moskovassa kirjoittautunut kokonaista 2700 miestä, edellytetyn 60,000 sijasta. Pietarissa on tulos saman suuntainen.
Hirmuvallasta Suomessa
sisältää Norr. Allg. Zeitung pitemmän asiallisen kirjoituksen. M. m: ’’On lukemattomia todistuksia siitä, että Venäjän hallitus on avoimesti ottanut osaa rauhan häiritsiäin puuhiin sekä avustanut heitä joukoilla sekä kaikilla muilla sotatarpeilla. Kiitos suurvenäläisen hallituksen sekaantumisen, mainitunkin hallituksen tunnustaman itsenäisen Suomen sisäisiin asioihin on Suomen sosialistit voineet ottaa haltuunsa Helsingin ja muita kaupunkeja.
Työmies
koettaa lyödä mynttiä siitä, miten porvarit myyvät isänmaan etuja Saksalle. Mutta lehden toki pitäisi hävetä edes ulkomaiden silmissä sitä, että kourallinen Helsingin roistoja on liittynyt yhteen venäläisten toveriensa kanssa Venäjän hallituksen avulla hävittämään – – – –
Terveisiä Kalliolta
sain tänään välittäjäin kautta.
Ratkaisua
jännitykseen aletaan nyt jo odottaa. Koska se saapunee? Olemmeko vielä pitkäksikin ajaksi tuomitut tähän onnettomaan toimettomuuteen?
Ruotsia
olen lukenut. Luulen että se alkaa sujua. Alan innostua. Huomenna hankin uusia kirjoja.
Mitä on tehtävä?
Sen jälkeen kuin tästä päästään selviytymään. Sitä pohdin yhtämyötään. Mutta siihen on mahdoton vielä vastata. Ihmiset täällä suunnittelevat yhtä ja toista, mutta en ole vielä tavannut yhtäkään joka olisi esittänyt jotain jonkin arvoista.