Sunnuntaina 15 jouluk.

Tänään joimme kahvit Mannerheimin eilisen sähkösanoman johdosta. Saimme tietää, että senaatti oli yksimielisesti lähettänyt mainitun sähkösanoman Hessenin prinssille.
Ministeri Soininen tavotti minua kysyen: mitä mieltä olen siitä, jos Holsti nimitetään rauhanneuvottelujen valtuutetuksi. Suosittelin. Ryhmä hyväksyi.
Tohtori Sivenin hautajaisiin menemme keskiviikkona miehissä.
”Keisari rikos”
Romaanin ajatus: Kuvattava keisaririkoksen helmik.1899 järkyttävä vaikutus kansan oikeustajuntaan ja sieluun. Toisaalla keisari neuvonantajineen liikkuu maailman jättiläisvallan unelmissa – Rasputinin johdolla, toisaalla kansa jonka oikeustajuntaan on isketty järkyttävä haava. Se on ensi askel Venäjän keisarivallan kukistuksen tiellä, sitte tulee Japani – ja Rasputinin mailmanhistoriallinen tehtävä. Keisaririkos avaa samalla Suomen torppari- ja tilattomanväestön tajunnassa havantosarjan: heidän köyhyytensä on yhteiskunnan rikos: Keisari johtaa heidät rikollisiin ajatuksiin, jotka lopulta ovatkin puhtaita, yhteiskuntaa uudistavia. Mutta juuri ne johtavat yhteiskunnalliseen vallankumoukseen. Keisari-rikos on avannut tien kansan sydämiin sosialidemokratialle.
Kaikkea johtaa historiallinen sallimus, joh-tava voima, luonnon järkkymätön laki. Joka hävittää luonnollisen kehityksen tieltä korkeuksia, nostaa syvyyksistä uusia aineksia, joukkoja.
Näiden mahtivoimien alkukamppailuita olisi kuvattava ensi nidoksessa ’’Keisari-rikos.’’