Sunnuntaina 16 Kesäk.

Seinäjoella maakuntakokous hallitusmuotoasiassa. Danielson-Kalmari puhui lähes 3 tuntia, se oli nähtävästi niin järjestetty lyömään jo ensi iskulla laudalta tasavaltalaiset. Mutta hän sai hyvin laimean tunnustuksen. Kun minä olin puhunut, oli tunnustus paljon valtaavampi. Minä panen pääpainon Suomen laillisesta järjestyksestä kansan hyvinvoinnin edistämiseen. Professori Mikkola kertoi diplomaattimatkoistaan, m.m. tiesi, että tänne ententten puolelta ajatellaan kuninkaaksi eräs venäläinen suuriruhtinas joka on naimisissa englantilaisen prinsessan kanssa. Tämän hän piti esityksensä ydinkohtana. Professori Soininen esitti sangen valaisevasti miten vaarallista on tulla perinnölliseen kuninkuuteen. D-K:n puheessa oli kuvaavinta, että hän selitti Ruotsin vapaudenaikaa tasavaltaiseksi ajaksi!Keskustelussa ilmeni kansan puolelta sangen myrskyinen mieliala monarkiaa vastaan. Pyydettiin heti neljättäkymmentä puheenvuoroa. Ei kahtakaan kymmentä voitu käyttää (ehditty). Paitsi vaasalaisia, jotka olivat rustanneet mukaan 30 kuninkaan miestä, kokouksessa ei ollut juuri muita kuin tasavaltalaisia. Ilmajoki toki edustautui varmoilla monarkisteilla. H. Luopajärvi Jalasjärveltä, Talvitie, Pojanluoma Ilmajoelta, kauppias Lammi Kauhajoelta puhuivat kuninkuuden puolesta. Tasavallan puolesta puhui toistakymmentä.
Kokouksen päätöstä ei Bm. halunnut saada tietää. Se oli hänelle selvä muutenkin. Valitettavasti huonon järjestämisen vuoksi kuntain edustajat eivät päässeet tuomaan mielipidettään esiin. Mutta se on varma, että kuningasmielisyys ei enää ainakaan kasva Etelä-Pohjanmaalla.
Kokouksen päätyttyä prof. Mikkola tuli masentuneena luokseni: ’’Kyllähän sen nyt näkee, että tasavalta tästä tulee, mutta miten sitte järjestää Karjalan kysymys?’’
Nauroin: ’’Kyllä tasavaltalaiset ja juuri ne senkin järjestävät.’’
Syytti kokouksen puhujia suvaitsemattomuudesta. Siihen tuli Maila-rouva, ’’Nämähän ovat kaikki punakaartilaisia.’’ ’’Aivan kuin punakaartilaisia’’, säesti Jooseppi. ’’Raakoja’’. ’’Nämäkö nyt sitten ymmärtävät tällaisia asioita.’’ ’’Mitä ne ymmärtävät kirjallisuudesta!’’ ’’Minä en ymmärrä maanviljelyksestä.’’ ’’Minä en ikänä enää tule Pohjanmaalle”. ’’Nämä ovat niin raakoja, nämä ovat kaikki punakaartilaisia.’’
Otin Koiviston, Hopiavuoren, Havun ja M. Tarkkasen Maila rouvan kanssa haastamaan ja pujahdin itse tieheni.
Tämä katkeruus johtui siitä että kokous avonaisesti arvosteli herrain monarkistisia tuumia ja henkilökohtaisesti Mikkolaakin D-K:rille m. m. vaikka hän oli niin sopimattomasti käyttänyt kokouksen aikaa, ja huolimatta siitä, että puheenvuorot oli rajoitettu jo 5 minuutiksi, hän oli jo puhunut 10 minuuttia – Bm ehdotti, että hänen sallitaisiin jatkaa. Kokous jyrkästi kielsi sen, heikkoja lupaääniä vastaan. Ukko lensi oikein tuolilleen. Se valaisi hänelle, että oli asiansa menettänyt.