Sunnuntaina 17 Maalisk.

Miksi eduskunta ei lähtenyt heti kapinan puhjettua pakoon? Tätä varmaan moni kysyy. Mutta se johtui yksinomaan siitä, että tämän ei luultu menevän näin pitkälle.
Kyllä meidän ryhmässä ehdotettiin että miehet olisivat saaneet lähteä jo maanantai-iltana. Ja minä ehdotin ryhmien välisessä jaostossa että lähdetäisiin pois, että eduskunta siirretäisiin Vaasaan, mutta sitä ei otettu mihinkään huomioon. Sitä paitsi ruvettiin poislähtöä leimaamaan pelkuruudeksi, josta johtui että esim. minä en enää ajatellutkaan pois menoa. Ja sitten jo keskiviikkoa vastaan yöllä minuakin etsi 20 asestettua punakaartilaista. Asiat kehittyivät siis sille kannalle ettei ollut enää mahdollista lähteä. Niin jäätiin tänne.
Mikä onni, jos ryhmäin välinen jaosto otti ehdotukseni huomioon ja komensi edustajat Vaasaan!
Teollisuustyöväen palkat
ovat nyt olleet niin korkeat, että elintarpeiden kalleudesta huolimatta he ovat voineet täysin porvarillisesti. Heidän ja gulasien edut ovat olleet siis yhteiset. Molemmat on sotatila kohottanut.
Virkamiehet ja muut palkalla eläjät sitä vastoin ovat elintasossa huimasti laskeneet. Vallankumous oli siis heidän ja työväen kesken tapahtunut jo ennen kapinaa.
En kertaakaan
ole ajatellut sitä mahdollisuutta että pyytäisin matkustuslupaa näiltä ’’kansankavallusvaltuusmiehiltä’’ – lähteäkseni täältä pois. Sillä se olisi alentavaa käyttää heidän passiaan. Vaikka minulla ei olisi ollut mahdollisuutta sellaista saadakaan, minua kun on kiinni otettavaksi etsitty, sanon tämän, etten olisi vapaanakaan käyttänyt tällaisten lupaa. Sitä enemmän, kun se ei olisi mikään tae murhaamista vastaan.
Svinhufvud politikoi Saksassa.
Svinhufvud on Saksassa ilmoittanut, että Suomi tulee jatkamaan sotaa kunnes on vallattuna Venäjän-Karjala, jonka Suomeen yhdistämistä karjalaiset itsekin tahtovat. – Pohjois-Jäämerellä on saatava Norjasta satama. Saksa on luvannut kannattaa näitä pyrkimyksiä.
Venäl. lehti Nas Vjek merkitsee tämän uudeksi onnettomuudeksi ja häpeäksi Venäjälle.
Venäläiset petkuttavat punakaartia. Venäläiset ovat vieneet täältä punaisille myymiään aseita ja laivoja, joista kerrotaan maksetun 60 milj. markkaa. M. m. oli erään panssarilaivan perään kytketty äsken Pietarista tullut aselaiva ja täysinäisenä viety takaisin.
Ruotsissa odotetaan hallituspulaa epäonnistuneen Suomi-politiikan johdosta. Ruotsalaiset huomaavat nyt, että heidän hallituksensa kylmä suht. Suomen hätään on vienyt Suomen Saksan liittoon, jolloin Ruotsi jää syrjään. Tämä on herättänyt suurta hermostuneisuutta maassa.
Punaisen hallituksen aputuomarina – Suurrosvo Savinainen.
Hän on erään vallankumoustuomioistuimen tutkintotuomarina Helsingissä.
Tanssit ja vallankumous
Helsingin ja Pietarin loppumattomat tanssit ja muut työväen huvit ovat alkaneet vihdoin jo herättää Venäjän lehtien huomiota.
Mitä me kansanvaltuusk!
Punakaartilaisten kesken on jo sellaisiakin ajatuksia että voi voisivat kyllä hallita itsekin, ilman noita herroja senaatissa, jotka ’’siellä vain nauttivat suuria palkkoja.’’ Siinä ollaan!
Shekki-raha.
Kuuluu herättävän epäilyksiä punakaartissa, ettei niitä lunasteta kun kansanvaltuusk. kaatuu.