Sunnuntaina 2 p. Maalisk.

Olen nukkunut! Miten väsynyt olinkaan. Nukuin eilen illasta ½ 6:sta alkaen. Kävin syömässä ja jatkoin aamuun. Nyt tunnen itseni hyvin levänneeksi. Mutta jos nuo parjaajani aavistaisivat, kuinka vähä minä himoitsen valtaa, kuinka sydämestäni minä kaipaan rauhallista pienviljelijän elämää, kirjailija-elämää, rauhaa ja rakkauden elämää, kyllä varmaan rehellisemmät heistä kavahtaisivat rumia tekojaan.
On omituista, ettei parjaus minua rasita. Se tekee aivan saman vaikutuksen kuin koirain haukunta.
Vilkunaa käy säälikseni. Ilmeisesti on hänellä luonteessa huonoja perinnöllisiä taipumuksia joista hän ei ole kokonaan edesvastuussa. Hän ei ole milloinkaan päässyt korkeamman itsekasvatuksen makuun. Ja nyt nämä tunnottomat politikoitsijat käyttävät tällaista luonnetta omiin tarkoituksiinsa! Heidän rikoksensa on suurempi kuin Vilkunan. Hän on poliittinen lapsi, moraalinen raukka, kirjallisuudelle ijäksi mennyt. Ja rikos on monarkistien.
Mitä maailmassa nyt tapahtuu?
Minun pitäisi tästäkin kirjoittaa kirja: Porvarillisen vuosisadan tilinpäätös. Kultaisen vasikan hurma ja petos. Kirkon epäsiveellisen parittelusuhteen suurvallan ja miljoonamiehen kanssa. Materialismin hedelmä. Työväen vihan syyt kirkkoa ja kapitalismia vastaan. Sivistyksen ja taiteen lankeemus. Ihmisyyden tarkoitusperien häipyminen. Tulevaisuus. Nykyisten kulttuuri-ihanteiden täydellinen muuttuminen. Uskonnon uudistuminen. Ihmi-syyden sisällön tarkistus. Yhteiskunnallinen ihminen. Sota köyhyyttä vastaan. Rikkauksien yhteiskunnallistuminen. Kasvatus köyhyyden hävittäjänä. Maanviljelys ihmisen siveyteen. Uusi ihmistyyppi.
Ah niin: nythän pitäisi levätä!! Luulen että tarvitsisin sitä. Mutta minulla ei ole aikaa. Päivänkin lepo on minulle hyvin hyvä.
Sanottakoon mitä tahansa, mutta maalaisliittolaisten taistelu on ollut kieli- ja hallitusmuoto- ja kansanvallan puollustusasiassa suurta kansallista taistelua ruotsalaisuutta, oikeistolaista byrokratiaa ja rahaylimystön valtaa vastaan, samalla Saksan ja Ympärysvaltain valtaa vastaan.
Eilisen ’’Vaasan’’ vaalivalteista leikkaan tähän pari.
[liimattu lehtileikkeet, joissa spekuloidaan maalaisliiton ja sosialistien yhteisestä presidenttiehdokkaasta, yhtenä Alkio, ja naljaillaan Ilkan ”aito-alkiolaisesta” tavasta käsitellä hallitusmuotokysymystä.]