Sunnuntaina 23. Marrask.

Kotiasemalla! Paavo on asemalla ja Rellu pitää suuret ilot. Paavon kuukausitodistukseen ovat tuosta edellä kerrotusta viasta kirjoittaneet: petoksesta! Se on liijan julmaa. Hyvä Jumala, eikö juuri tällaisella nimityksellä pilata lapsia!
Hollossa kävin ja juttelin vanhain sekä rouva Alli Hollon kanssa heidän surustaan. En antanut liikoja toiveita, mutta sanoin, että Allin on nyt koetettava löytää Jumalan tie Juhon luo takaisin. Sain sen käsityksen, että suhde on ollut hyvin onnellinen aina viime viikkoihin asti. Sekä, että tuon oppilaan ilmestyminen Juhon näköpiiriin on se siltoja hajottava pommi joka on saanut koko onnettomuuden aikaan. Ensin heidän sähkövirtansa sattuivat yhteen surussa, jossa tyttöä sähkötti veljen, Juhoa samoin veljen kuolema. Juho kieltää jyrkästi että näin on. Hän väittää että suhde Allin ja hänen välillä on ollut pitkän aikaa ontto. Nyt väittää Alli, että asia on ihan päin vastoin. M. m. hän kertoo esimerkkinä viime kesältä, kun he olivat saaristossa. Juho silloin kerran virkkoi: ’’Kyllä se on, kuule Eveliina omituista, että muutamilla ihmisillä on näitä kuherruskuukausia vain muutamia viikkoja, ja meillä ne kestävät koko elämän.’’
Uskon että asia on ollut näin. Olimme yksimielisiä että Juho on säälittävästi sairas.
Rehtori Iversen oli ilmoittanut tytöstä, joka paljon oleksii heillä, että Marian oli sanonut, ettei hän ole tätä miestä ollenkaan rakastanut eikä tule rakastamaankaan, hän luulee, että häntä on hypnosioitu. Iversén oli sanonut, että tyttöön ei näytä rahtuakaan vaikuttaneen ero, vaan on hän täysin normaali.
Muuten ovat asiantuntijat sitä mieltä, että tuo tyttö on hieman typerämeininkinen.
Tässä on ilmeisesti epänormaalinen suhteen särkyminen. Juhon sielussa lie harvoja naiskuvia ollut ennestään. Omituinen tilanne vei sinne tämän. Kehoitin Allia jatkamaan Juhon kanssa kirjevaihtoa ahkerasti, ei tuomiten vaan rakkaudessa, jalossa ymmärtämyksessä.
Kotona on niin suloinen olla, kunhan ei vain olisi pilvenä tuo Paavoa kohdannut tapaus. Olen kuitenkin varma, että poikani on ehdottomasti rehellinen.
Allikin tuli kotiin. Teimme välitiliä ja selvitimme sen. Menivät kaupunkiin sekajunassa.