Sunnuntaina 24 p. Helmik.

Santavuoren tappelun muistopäivä. Tuleeko tänään tapahtumaan mitään ratkaisevampia käännöksiä?
Saksan rauhanehdot
ovat nyt julaistuna Työmiehen no 53:ssa. Ne ovat sellaiset, että niitähän on mahdoton allekirjoittaa. Jos ne taas allekirjoitetaan, merkitsee se – bolsevikkivallan hallituksen kukistumista.
Vallankumouksen yhteys sota-ajan palkkojen kanssa.
Paremmasta teollisuus- ja ammattityöväestä on sodanaikana tullut yläluokkalaisia. Sodan päättyminen merkitsee heidän palkkatasonsa alentumista. He eivät mielellään itse ole menneet rintamalle, mutta he ovat hartaasti kannattaneet punakaartilaisen palkkasoturijoukon asetoimintaa, koska he käsittävät että heidän korkeata palkkatasoaan ei voi muulla tavoin pitää yllä. Siten on punakaartilaisjoukko joutunut taistelemaan samalla heidän vallassapysymisensä puolesta.
Edelleen on punakaartien pääaines patterityöläisten pilaantuneinta ja vankila-ainesta, jotka taistelevat puhtaasti rosvoamis- ja murhaamisvapauden säilymisen puolesta. Näiden vaikutus näkyy olevan ratkaisevin.
Edelleen on punakaarteissa pienempi osa ihanteellista nuorisoa, joka uskoo ihanteellisen sosialistisen yhteiskunnan tekemällä – luomismahdollisuuteen aivan samoin kuin eräät uskovaiset Kristuksen toiseen tulemiseen aivan pian.
Punakaartiin uusia miehiä kuulutetaan tänään Työmiehessä.
Palkka: 15 mk päivältä ja ruoka, vaimolle lisäksi 100 mk kuussa, sekä jokaiselle 16 vuotta nuoremmalle lapselle 25 mk. kuussa.
Leivänsaalis Helsingissä.
Kuluneella viikolla saatiin Helsingissä vain sangen huonoa leipää. Me saimme sellaista, että siinä oli homehtunutta perunajauhoa mukana, joka teki sen erittäin katkeraksi. Elannosta oli myöty punakaartilaisille puhdasta hyvää leipää. Katkeruus Elantoa kohtaan kasvaa. Nyt ilmoitetaan että ensi viikolla annetaan vain puoli leipäannosta.
Tokoi selittää lehdissä, että vanhan hallituksen asiamies von Hertsen on kavalasti pidättänyt Suomen rajalla Suomeen tulevia viljalasteja. Hertsen ei ole pitkiin aikoihin ollut virassaankaan. Nähtävästi keksitty valhe. Nyt pitäisi viljajuna päässeen. Saa nyt sitte nähdä, tuleeko. Epäilen.
Laivat eivät lähdekään! Sillä soltut eivät lähde: Laivat riisutaan satamassa. Soltut eivät lähde, koska heille on ensin luvattu 750 ruplaa kuussa ja nyt ei makseta kuin 150 rupl.
Matruusien ’’viimeiset jäähyväistanssit’’ ilmoitetaan kahdeksi päiväksi. Se taas osoittaa, että he aikovat sittenkin mennä.
Nuijasota ja punainen sota.
Tällä punaisella sodalla ja nuijasodalla on niin merkillisesti samanlaiset syyt. Pohjanmaan miehet nousivat tälläkin kertaa linnaleiriä vastaan. Linnaleirin toteuttajina olivat ryssäsotamiehet ja punaiset rosvot.
Vuorimaata tapaamassa kävimme, mutta emme tavanneet.
Työtä ei Helsingissä tehdä tämän vallankaappaussodan aikana. Ainoastaan jotkut liikkeet, joita on pakotettu, ovat toiminnassa. Virkamiehet y. m. saboteeraavat.
Kävin Vuorimaalla, ei ollut kotona. Liakalla, ovi jo klo 6 sulettu. V:llä ilmoittamassa etten tule yöksi tänä iltana. V.H:llä.
Eräs venäläinen lehti kirjoittaa bolshevismista ankaroita sanoja. Bolsevismia ei enää pidä pystyssä mikään muu kuin vallanhimo. Valtansa hinnaksi ovat he luovuttaneet Venäjän. Hindenburgin ei tarvinnut koskettaa kuin saappaansa kärellä, nämä suutelivat – saadakseen pysyä vallassa.
Nyt on viipymättä lopetettava sisällinen sota ja suunnattava kaikki voimat Saksaa vastaan. Mutta se ei onnistu niin kauan kuin bolsev. ovat vallassa. – Nyt on sivistyneet saatava mukaan demokratian kanssa yhteistyöhön, mutta se ei onnistu niin kauan kuin bolsevikit ovat vallassa. Bolsevikit, teidän on luovuttava vallasta! Bolsevismista luopuvat kaikki jo. Menkää matkaanne! sanovat kaikki.
Pantsari-sotilaat ovat ennen kaikin kannattaneet bolsevismia. Mutta nyt ovat he vaatineet kokouksessaan, että bolsevikkien on poistuttava Smolnasta.
Bolsevikien luopumista vallasta on vaadittu monessa suuressa kokouksessa.
Luullaan että bolsevikkihallitus kukistuu nykyisiin vaikeuksiinsa Venäjällä.
Tampereella alkanut lumipyry.
Eilen on T:relta tullut kortti jossa ilmoitetaan että odotamme täällä alkavaksi suuren lumipyryn.