Sunnuntaina 30p. Elokuuta

Yöllä on satanut. Tänään sataa. Minun huomioni on alkanut erityisesti kiintyä siihen, että nuorisolla, niin nuoriso-seuralaisilla, kuin sosialisteillakin, on nykyhetkellä niin vimmattu tanssihalu. Vap. Sanassa on perjantaisin aina vahvasti tanssi-ilmoituksia.
Tämä nuoriso elää siis täydellisessä tietämättömyydentilassa siitä, mitä parhaillaan maailmassa tapahtuu. He tanssivat, kun kanuunat lyövät rumpua, kiväärituli soittaa, kuolevien korina ja kymmentuhansien, satatuhansien haavoitettujen valitushuudot säestävät. He tanssivat tässä säestyksessä! He, joita kumpaisiakin on koetettu innostaa uutta yhteiskuntaa luovaan, odottavaan mielentilaan. Heille on elämä ulkopuolella oman itsen aivan yhdentekevä. He tanssivat ”kapitalismin”, ”ahdasmielisyyden”, ”työpakon”, ”elämänikävyydet” unholaan.
Ovatko nämä pitkällä Afrikan alkuasukkaiden edellä? Mikä tämän tekee? Tunnottomuus joka on syntynyt materialistisen ja humpuuki-uskonnollisen elämänkäsityksen yhteistyöstä.
Tänään telefonoi Harju tulevasta telefonitiedosta, että munkki Iliodoor, joka edellisvuonna on paljon kummitellut, matkustaa Suomen kautta Europaan muodostaakseen pyhän sotajoukon keisari Vilhelmiä vastaan, joka ei ole muuta kuin Ilmestyskirjan verenkarvainen peto. Iliodoor aikoo nousta maihin Montenegrossa ja lähteä joukkoineen sieltä hyökkäämään.
Illalla pistäysimme Annin kanssa katsomassa Pajukosken omenapuita joissa oli raskas sato. Sillä aikaa oli tullut meille pastori ja pastorska Saaninkoski, heidän mukanaan Vihantola, telefonoimaan Seinäjoelle. Tarjottiin heille. Puhuttiin sodasta. Oli tulla kiihkeä keskustelu, sillä väitin, että jos kirkot olisivat olleet ja pysyneet irti valtiosta, ne olisivat voineet jo hävittää sodan. He tunnustivat, että katolilaiset ovat suosineet sotaa, mutta eivät protestantit. Sanoin että ”nythän keisari Vilhelm on verenkarvainen peto”. Niin, mutta saksalainen protestanttisuus on muuttunut jumalankieltämiseksi. Ja niin keskusteltiin.
Harju soitti, että Köpenhaminasta tulleen sähkösanoman mukaan ovat saksalaiset jo 30 virstan päässä Pariisista. Toisen sähkösanoman mukaan Saksan yleisesikunta on ilmoittanut Saksan sotajoukkojen olevan Pariisissa 3 pnä Syyskuuta.