Sunnuntaina 6p. Syysk.

Tänään kävimme kirkossa, missä Malmivaara saarnasi tekstistä ”nämä ovat salatut viisailta, ja ilmoitetut niille joilla on lapsen mieli.” – Nuoriso piirittää Kekolaa [talo Laihian keskustassa], johon pitäisi tuleman nyt Jurvassa asuva vt. nimismies antamaan polkupyörälupia.
Ajattelen sodan tuhoja. Vaikka nyt loppuisi sota, on se lyönyt teollisuusmaiden talouselämään sellaisen iskun, varsinkin Saksan, että se ei kykene siitä notkosta nousemaan vuosikymmeniin. Toinen kuukausi vielä ja Saksan perikato on valmis. Tässä on tärkeintä markkinain menettäminen.
Miten käykin maailmassa, on maanviljelysmaa aina vahvin. Ajattelen Suomen asemaa tulevaisuudessa. Maallamme on juuri maanviljelysmaana suuret edellytykset. Meidän kansamme ei ole ytimeltään pilaantunut. Ne ilmiöt viimevuosien taisteluista ovat olleet ”nuoruuden hulluutta”. Mutta samalla on kansamme henkisesti kasvanut, sen aivoja on harjoitettu enempi kuin minkään muun kansan. Meidän kansallisuutemme aika on tuleva: maanviljelijän vaikutus valtion talous-, kulttuuri- ja yhteiskuntaelämään tulee nyt kasvamaan. Hän osoittautuu yleisessä konkurssissa kestävimmäksi. Maalaisliitto-aatteella on suuremmoiset mahdollisuudet. Siinähän ovat porvarillisuuden ja sosialismin parhaat puolet sovellettuina kansallisiin puitteisiin humanistisessa hengessä.