Sunnuntaina Elok. 23pnä

Tänään on suloinen ilma. Aurinko on keveän pilven varjossa. Nukuin hyvin viime yön. Äsken lähtivät Paavo ja Olavi Ylistaroon pyörillä. Viime yön he melusivat yhdessä sängyssä kuullellen yökulkijain laulua. Kuinka ihanata on lapsuudentoveruus! Sotakentällä näyttävät saksalaiset nyt voittavan. Mutta samalla kerrotaan heidän tekemistään hirvittävistä julmuuksista. Liimaan tähän muutamia pöyristyttävimpiä. Mitä on n.s. sivistys vaikuttanut näihin:
[Liimattu uutisia leikkeinä, välissä niiden kommentteja]
Sodan pitkällisyyttä aletaan jo pelätä. Siitä kertoo seuraava sähkösanoma. [leike]
Kuinka nykyaikaisessa sodassa taas hävitetään, siitä taas seuraava [leike]
Saksan keisari on nykyään jo monasti herättänyt huomiota raivostuneilla puheillaan joissa hehkuu Attilan kunnianhimoinen raivo. Näin kuuluu hänen uusin tunnettu puheensa: [leike]
Leo Tolstoi, suurin rauhanapostoli mikä on elänyt Jeesuksen jälkeen on ennustanut. Tämä ennustus on seuraavanlainen: [pitkä leike]
Niin niin. Maailma on ollut jo kymmenkunta vuotta raskaana. Nyt lie synnytystuska alkanut.
Mutta Tolstoinkin ennustuksessa ovat kaikki persoonallisen mielikuvittelun tunnusmerkit. Lukiessa sen muutamaan kertaan, käy se yhä hämäräperäisemmäksi. Sen yksityiskohdille ei voi panna suurta huomiota. Melkein kuka tahansa voi sanoa jotakin samaa. Erikoiseksi sen tekee vain juttu pohjois-eurooppalaisesta sanomalehtimiehestä, josta tulee uusi Napoleon sekä mongoli-slavilaisesta uudesta profeetasta.
Puolan kosiskelu alkaa herättää yleistä huomiota. Tämä 30-miljoonainen kansa on jaettuna Venäjän, Saksan ja Itävallan kesken. Nyt ovat saksalais-itävaltalaiset esikunnat jakaneet ilmalaivoista julistuksia, joissa kehoitetaan puolalaisia Venäjällä liittymään heihin vapauttamaan itseään ”moskovalaisten ikeestä”. Venäjän puolelta taas julaistiin tällä viikolla loistava lupausjulistus, sekä manifesti, jossa luvattiin valtiopäivät, uskonto- ja kielivapaus ja itsehallinto. Itävalta nyt vihdoin nimittää jo Itävallan Puolalle oman kuninkaan, arkkiherttua Josefin.
Näyttää siis siltä kuin Puolan kysymys astuisi nopeasti etualalle itäisellä sotanäyttämöllä.
Belgiassa näyttävät saksalaiset etenevän. Kuinka käy Ranskan ja Saksan välisissä taisteluissa? Ratkaisevaan taisteluun ei sillä rajalla voi olla pitkä.
Viimeisten tietojen mukaan ovat serbialaiset antaneet itävaltalaisille vahvasti selkään.
Ennustetaan että sota tulee pitkällisemmäksi kuin alussa luultiin.