Syysk. 6 – 10.

Veljeni Aaroni poikineen on ollut täällä viikon. Hauskaa. Ilmat ovat muuttuneet koleiksi. Tällä välin oli 6:lla ja 7:ttä päivää vasten kova halla joka vei kaikki perunanvarret. Tällä välin ei ole tapahtunut erikoista. 6:pnä oli Ilkan hallinnon kokous. Harju pyysi taas palkankorotusta. Hänen palkkansa korotettiin nyt 400 mkkaan kuukaudelta ja lisäksi provisionit, noin 1200 vuodelta. Haapalan 500:taan markkaan kaiken kaikkiaan kuulta. Tarjosivat minullekin, mutta en huolinut. Havu on ollut minun palkkaamani valtiopäivien ajan. Olen maksanut hänelle 220:- kuulta. Itse saan 4000 mk. vuodelta. valtiop. kuukausilta saan siis Ilkasta 113:-. Se ei riitä puolen huoneen vuokraan, sillä vuokrani oli á 8:50 vuorokaudelta.
Nyt luvattiin Havun palkka maksaa Ilkasta elokuun alusta alkaen. Olisivat halusta maksaneet koko ajalta, mutta kieltäysin jyrkästi.
Minun olisi ollut oikeastaan saatava palkkani myös 6000 markkaan, verraten toisiin. Mutta minä katson, että minun ei sovi palkan nostamisessa kilpailla toisten kanssa. Sitä paitsi ansaitsen muuten sen verran että tuloni ovat riittävät. Täytyy jonkun olla nykyaikanakin riittävän luja kieltäytyäkseen korkeimmasta palkasta. Sillä voittaa vapautta. Ja sen pidän niin tärkeänä elämänarvona, että sitä ei minun saa rahasta myödä. Minulla pitää olla aina mahdollisuus päästä lähtemään mihin tahdon tahi pysyä paikoillani.