Tapaninp. 26. Jouluk.

Ilma samanlainen kuin eilen, 3 ast. lämmintä.Nyt luen Y.O. Ruuthin poliittista yliopistollista väitöskirjaa Kansakunta. Tavattoman mielenkiintoinen.
Illalla. Miten ihmeellinen elinvoimien pursuava nousu tuntuu sielussa ja ruumiissa nyt kun olen saanut 3 päivää levätä ja lueksia kotona suloisessa rauhassa!
Kunpa vain nyt saisin pian aikaa ryhtyä kirjalliseen työhöni!
Enhän minä tiedä tulisiko siitä jotain. Mutta ainakin minä yrittäisin.
Yhä edelleen on suoja ilma ja kova tuuli.
Illalla myöhemmin. Kun Jla antaisi voimia kirjoittaa jotain sellaista mikä kokoaisi tätä kansaa! Mutta vanhaa politikkoa ei uskota. Täytyy nousta uusia tekijöitä, jotka rakentavat niistä aineksista mitkä poliittiset alkutaistelut ovat valmistaneet. Minä olen poliittisella rintamalla merkitty taistelunmies. Jos kirjoittaisin tästä, – kenties en saisi edes kustantajaa. Se kyllä ei minua pelota. Voisin jättää julkaisematta siksi kuin tulee sellainen kustantaja.
Sellainenkin tullee kai joskus.
Luen Keisari Vilhelmin muistelmia. Niillä on oma mielenkiintonsa. Hän syyttää Bismarckia, – hänen poikansa ylistää!