Tapaninpäivänä

Viime yönä sairastimme Paavon kanssa kovaa sisätautia. Hän oksensi monikertaan, minä en. Aamulla kuitenkin nousimme ylös. Minä olen hyvin huonossa voinnissa, mutta hänessä nuori voima auttaa. Toissa yönä oli Tuovilassa ollut kamala huligaanisota. Vaasasta mennyt joukko huligaaneja, juottaneet spriitä sotamiehille ja sitten oli alettu kylässä ampua ja ryöstää. Yksi isäntä oli murhattu, pari ryssää lie saanut tarpeensa. Haavoitettuja useita.
Kyllä tämän järjestysvalta-kysymyksen kanssa on sosialistienkin ratkaistava suhteensa siihen: katsovatko he rosvousta, murhaa ja ryöstöä sellaisiksi ilmiöiksi, joiden poistamiseksi riittävät yhteiskunnalliset uudistukset, vai onko käytettävä väkivaltaa!?
Tässä ei ole kyseessäkään enää se vallankumous jota olojen uudistajat odottavat, vaan synkkä taantumus rosvovaltaan. Ja siihen ovat kapitalistiset keinottelijat ja sosialistiset vallanpyytäjät vastakkaisilta tahoilta tietä valmistaneet.
Viime yönä on 7 ryssää mennyt Vaasasta Sundomiin ryöstölle. Siellä on tapettu heistä 5, yksi vangittu ja 1 päässyt pakoon.
Nyt on sinne lähtenyt, ilmeisesti rankaisuretkelle Vaasasta 40 ryssää.
Vaasaa on kovasti uhattu.
Arvelevat että näitä hyökkäyksiä ovat rosvot tehneet ympäristölle, houkutellakseen Vaasasta miehet pois. Ne eivät nyt mene. Sitä vastoin pitäisi Kauhavalta oleman tulossa miehiä Vaasaan.
Laihialla on kaikki hyvin leväperäistä. On ilmoitettu tänne, että on oltava varullaan Vaasasta tulevia hyökkäyksiä vastaan. Soitin I[ippose]lle. Lupasi. Mutta en tiedä, – tuntuu aivan johdottomalta.