Tiist. 18. Huhtik.

Hieman väsynyt. Koko päivän kiinteässä työssä Ilkkaan. Haapalankin äänen kuulin puhelimessa. Ihme jos hän vielä nousee!
Lähdemme Paavon kanssa Helsinkiin.
Oli aamulla kylmännyt. Päivä taas keväinen.
Siis – vielä kerran Helsinkiin! Ja sitten vakinaisesti kotiin.
Se tulee olemaan hyvin mielenkiintoista, se. Minä tahdon päästä uudestaan hyvin lähelle näitä ihmisiä, joista vaellukseni poliitikkona on minut niin eroittanut. Uudelleen siihen elämään! Saanemmeko vielä syttymään täältä henkisen elämän tulta, joka nyt on sammunut?
Lähdemme Paavon kanssa. Hän matkusti päivä-, minä makuuvaunussa.
Satuin samaan hyttiin johtaja Jalavan kanssa ”Ilmoitustoimistosta” Helsingissä. Hän kertoi Ilkan olevan nyt ilmoituksiin nähden joita heidän kautta tulee lehtiin 7:mäs järjestyksessä. Ennen sitä ovat Hbl –. U.S. – H.S –. Åbo Underr., Karjala ja Aamulehti. Näin v. 1921. Edellisvuotena oli Ilkka 14:sta. Hän sanoi U.S:n liikkeen tuottaneen viime vuotena vain 60,000:- pääoman ollessa 3 milj. mk. Iltalehti on tuottanut tappiota 200,000:- Hgin Sanomista ei tiennyt. Sanoi että Hbl. saa ilmoituksia enin, sitte U.S. ja sitte H.S. Noin puolet ilmoittajista ovat ruotsalaisia ja levikistä huolimatta ne määräävät ilmoituksensa poliittisia näkökohtia silmällä pitäen. U.S:n levikki on n. 24,000, Hblin ja S. Sosialidemokraatin n. 34,000, H. Sanomain noin 45.000. Ilmoitustoimisto välittänyt viime vuonna n. 2 milj: 800,000 ilmoitukset. Arveli Hblin saavan ilmoituksista vuodessa nyk. 6–8 miljoonaa. U. S. ja H.S. paljon pienempi.
Samalla kertoi hän että Nevanlinnan pois meno U.S:sta oli oikeastaan poliittisen palatsivallankumouksen tulos, vaikka sitä kielletään. Ingmania samoin syrjäytetään.
Muuten pelkäsi ettei Kaarlo Koskimies kykene Nevanlinnan paikkaa täyttämään, josta olimme yhtä mieltä.