Tiist. 20. Marrask.

Vaasassa. Tänään esitettiin Helsingissä melkein kaikkien nyt yliopistossa oleskelevien suomalaisten adressi pääministerille, jossa anotaan Helsingin yliopiston suomalaistuttamista. Helsingissä suuria juhlallisuuksia.
Tämä päivä on siis suuren ja kansallisesti tärkeän taistelun alkamispäivä. Kunhan maalaisliiton lippua kantava hallitus nyt vain rohkenisi suhtautua suureen asiaan niin kuin sen arvo vaatii, eikä kääpiönä yrittäisi vetäytyä velvollisuudestaan syrjään!
Tänään oli Turun Sanomissa kirjastani aivan erinomaisen ystävällinen arvostelu. Tätäköhän nyt alkaa kuulua!
Kunnallisneuvos Mikko Iipponen soitti minulle tänään illalla ja onnitteli minua sen johdosta sydämestään, että poikani on nyt niin pitkällä että hän jo istuu Laihian käräjiä.
Minut valtasi tämän rehellisen vanhuksen onnittelun johdosta syvä liikutus. Tunsin entistä syvemmin, miten suuri syy minulla on olla kiitollinen Jumalalle siitä, että Hän on suojellut poikani lankeemuksista ja ohjannut hänet kelpomiehenaluksi. – Maaherran syntymäpäivillä myös vanha herastuomari Tuomas Jussila, vakavalla vakuuttavalla tava[l]-laan, päätä vääntäen sanoi: Kyllä se häneltä hyvin tapahtumaan rupeaa. Ja kertasi sen vielä. – Vastasin Iipposelle, että panen erityistä arvoa siihen, että juuri hän onnittelee. Sillä tämä mies on minussa kirkastanut suomalaisen talonpojan tyypin parhaasta laadusta.