Tiist. 21. [tark. 28.] Lokak.

Kaupungissa. Kävin katsomassa tri Karl Hedmanin muinais- ja taidekokoelmia. Hämmästyttävän suurenmoiset! Suorastaan satumaiset. Illalla tohtorilaiset täällä.
Kaila antoi H:ssä minulle pöytäkirjan nähtäväksi, joka oli laadittu ryhmän lähetystön käydessä puolustusministerin luona sen johdosta, että edell. Hgin käynnilläni olin hälyyttänyt heitä siitä, että armeijaan astuvat puhdistettaessa ruotsalaiset johtoon.
Pitkästä keskustelupöytäkirjasta selviää, että puolustusministeri ei halua armeijan upseeristoa erikoisesti suomalaistuttaa. Hän vastaa tähän vaatimukseen: ”Täytyy tehdä myöskin rakentavaa työtä. Ei astunut puolustusministerin paikalle yksinomaan puhdistuksen takia, vaan pääasiallisesti voidakseen saattaa puolustuslaitos teknillisesti ja järjestelmän puolesta kuntoon. Puhdistelee tällöin sivutuotteena”! Kun Niukkanen muistutti että meidän kannaltamme taas puhdistus on juuri pääasia, niin vastasi Malmberg: ”Minun täytyy vastata puolustuskannasta hyökkäyksen sattuessa.” Tämä oli sisältö. Keskustelu oli hyvin vähä lupaava.