Tiist. 28. Helmik.

Kalevala-päivä. – Illalla yliopistolla Kalevala-juhlassa. Kerrotaan: Kokoomuspuolueessa vaativat nyt taistelun tasavaltalaisia vastaan lopettamista: Nevanlinna, Ingman, Holma, Paasikivi ja Suolahti. Erimielisyys kerrotaan olevan hyvin jyrkkä ja Ritavuoren kuoleman jälkeen lehdissä harjoitetun kiihotuksen vastustuksen ja puolustuksen aiheuttama.
Kadulla muuan herra tuli Ritavuoren veljeä, tuomari Rydmania vastaan. Herra, joka ei tuntenut Rydmania: ”Se nyt oli hyvä että Ritavuori tuli pois!” Silloin Rydman veti korvalle ja sanoi: ”Minä olen hänen veljensä.”
U. Suomi ilmoitti aijemmin, että tullaan lehden puolesta laskemaan seppele Ritavuorelle, – mutta seppelettä ei tullut. Uusi suunta voitti.
Eräässä Viron kadun sveessiperheessä pidettiin remukemut Ritavuoren murhan jälkeen, niin remuavat, että talonmies oli pakoitettu mennä suhdittamaan.
Murhaaja Tandefeltin kotiin on kannettu aatetoverien puolelta valtaavat määrät kukkia.
Murhan edellisenä päivänä oli Ritavuori tavannut taskustaan paperilapun: ”Dina timmar äro räknade.”
Iltalehden toimittaja Yrjö Koskelainen oli lähettänyt rva Ritavuorelle kirjeen ja kukkia, – mutta rva Ritavuori oli palauttanut kumpasetkin takaisin.
Savon Sanomien toimittaja, L. Hiekkala, lähettää minulle P.V.H[eikkise]n kera terveisiä, että minä olin ollut oikeassa ministeri A. S[aastamoi]sen poliittisesta kannasta. Sama mies on kirjoittanut ”Savoon” ministeri Ritavuorta häväisevät artikkelit.
Samalla ilmoitettiin, että Savon Sanomain niiden artikkelien kirjoittaja, joissa tammikuulla hyökättiin sisä- ja ulkoministerin kimppuun, ja joita luultiin A. S:n kirjoittamiksi, – olivat ent. sosialistin, Otto Piisisen!
Kaikkia sitä julaistaankin!
Hallituksen esitykset myöhästyvät.
”Lex Kallio” viipyy yhä. Maataloustuottajat ovat asettuneet valtuuskunnassaan suosivalle kannalle, mutta hallituksessa asia viipyy. Alkaa näyttää siltä ettei se ehdi näille valtiopäiville. Hallituksen edistysmieliset ja presidentti tuskin sitä läpäisevät.
Tukkiyhtiöiden maitten takaisin luovutuslakia hallituksessa jarrutetaan. Se oli jo ollut esillä äsken – muuten sen piti, Kallion ilm. mukaan tulla jo kuukausi sitten – ja valtioneuvosto oli sen pannut pöydälle edistysmielisten: Vennolan, Makkosen, Helmisen ja Rydin vaatimuksesta. Se kai merkitsee että sekin myöhästyy.
Kirkkokansan lähetystö ja rva Riipinen. Kun lähetystö oli mennyt edistysmielisten ryhmästä oli Kojonen mennyt heidän mukanaan ja vestibylissä tarjonnut kaikille professori Soinisen kirjasta siveysopin opetuksesta. Tarjottaessa kirjaa rva Riipiselle, oli tämä tehnyt teatraalisen liikkeen, hylkäävän, ja sanonut:
”Ei ei mitenkään! Sehän on niin kauheaa harhaoppia!”