Tiist. 30. Toukok.

Valtiopäiväjärjestys saatiinkin suuressa valiokunnassa nopeasti valmiiksi. Täysistunnossa tuli esiin Lex Pulkkinen 3:ssa lukemisessa. Kiihkeä keskustelu. Vaadittiin yli vaalien. Meni 68 äänellä yli vaalien.
Toisessa lukemisessa hyväksyttiin Lex Kallio.
Valtiopäiväjärjestys tuli sitte klo ½ 11 yöllä esiin. Estlander ja Colliander ja Schauman vaativat pöydälle suurenvaliokunnan mietintöä. Vastustettiin. Otettiin puolentunnin loma. Sen jälkeen alettiin asian käsittely.
Suuressavaliokunnassa oli sopimuksen perusteella erinäiskohdissa (ktso edell.) sovittu.
Nyt alkoi Estlander jarruttaa. Hän piti pitkiä puheita jotenkin joka toisen pykälän kohdalla ja äänestytti niistä lipuilla, kuten tapansa on, saamatta yhtäkään ehdotustaan hyväksytyksi.
Miestä jouduin taas uudestaan tutkimaan. Hän puhuu n.s. paskakielellä, hiljaa, usein kuin itsekseen. Tekee avuttoman, hieman epänormaalin vaikutuksen. N. s. vanhanpojan tauti, se on luonteen omituiset epänormaalisuudet ovat hänessä hyvin huomattavat. Pilkasta, rähinästä, pulpetinkansien paukkeesta huolimatta hän vain puhuu, puhuu – ja vaatii äänestyksiä.
Hauskana sivukohtauksena voi mainita että Teppo Homén oli horrossa, kun äänestyshuuto kajahti: Hän torkasi ja – vaati kirkaisten lippuäänestystä. Naurua.
E.K.O.Y:n johtok. kokoontui tänään eduskunnassa. Yrittävät akorttia. Panin tulta alle ja pakotin kiirehtimään. Tulleeko jotain?