Tiist. 4. Heinäk.

Vaalien valitetaan erinäisissä maalaiskunnissa olleen kovin laimeat. Meillä on ollut verrattain vilkkaat. Kaupungeissa on kyllä vaaleissa käyty. Maaseutu luultavasti saa selkäänsä. Kerttuni kanssa olen tänään puhunut paljon. Hän on syvä ja ajatteleva luonne. Puhuimme Alkiomäen kasvitarhasuunnitelmista. Lupasin hänelle, että jos hän vain haluaa, niin hän voi nyt perustaa pienen kasvitarhakoulun ja saada jonkun kasvihuoneen. Lapsi on ilmeisesti epätiedossa, miten menetellä. Mutta asia kiinnittää hänen mieltään. Tuolla ijällä ovat tytöt usein yllättäviä. Mitä Kertun sielussa liikkuu, mitä aikeita ja suunnitelmia, en varmaan tiedä. Käytännölliset harjoituksensa hän tahtoo Lepaan kurssien päättäjäisiksi alottaa ensi talvena. Sen hän saa tehdä. Sitte saa hän laittaa kasvitarhansa jos tahtoo. Mutta omenapuu-istutukset, samoin kuin marjapensasistutukset alotetaan jo tänä syksynä. Niin ikään alamme suunnitella muutakin. Olen sydämestäni iloinen että nyt, kun jään pois eduskunnasta, saan ruveta ottamaan enempi osaa lastenikin elämään ja ohjata heitä minkä kykenen. Minä saan palata yhteiskunnan rengittämisestä kotiin omieni luokse. Se on niin kuin pitääkin olla. Tunnen nyt voimakkaasti että elän murrosajassa. Kunhan se veisi minut siihen että voisin olla tehokkaana apuna lapsilleni.
Olin puhumassa Sjöblomia maalaamaan syyskuulla Alkiomäkeen. Hän lupasi. Arvelin työn voitavan alkaa jo ainakin puolivälissä syyskuuta.
Illalla. Vaalitulosten alkulaskut Vaasassa osoittavat: maalaisliitolla laskua, samoin sos.demokraateilla, kokoomuksella ja kommunisteilla nousua. Ilmeisesti on vaikuttanut maalaisliiton vahingoksi ja kokoomuksen nousuksi: uskontokysymys, kieltolaki ja Lex Kallio.
Noo, jos tapataankin, opiksi se vain on. Muista lääneistä ei vielä tiedetä mitään.