Tiistai 1 p. Heinäk.

Erkko tuli tänään luokseni. Sanoi tavanneensa asioita läheltä seuraavan henkilön joka oli vahvasti pelännyt, että eräistä aktivistipiireistä puuhataan ja provoseerataan itsetietoisesti sodan syttymistä ennen presidentin vaalia, jolloin maan hätääntynyt tila ahdistaisi valitsemaan Mannerheimin. Katsoimme olevan syytä kiirehtiä eduskunta koolle ja heinäkuun 10 päiväksi presidentin vaalia varten.
Presidenttiehdokkaat. Erkko vastasi kysymykseeni, suostuuko Ståhlberg? ’’No minä luulen että jollei häneltä kysytä, jos hän valitaan, hän tulee lojaalisesti alistumaan ja suostumaan.’’
Sanoin: no silloinhan on asema selvä. Meidän ryhmä valitsee häntä. Selitin, että olin ajatellut Erichiä sen vuoksi, että oli tiedossani ettei Ståhlberg suostu.
Aunuksen asia. Ulkoministeriössä oli illalla kauan kestävä neuvottelu Aunuksen ohjelmasta. Periaatteessa ratkaistiin että vakinaisia joukkoja ei sinne viedä, vaan pestataan 2000 vapaaehtoista. Sihvo luuli sen riittävän ja arveli saavansa ne kokoon 2 viikossa. Julin ei lähde pois ennen kuin saa Aunuksen tarpeisiin 3 miljoonaa.
Hämmästyttävä paljastus.
Mannerheim ja Judenitsh solmineet sotaliiton!
Tänään kertoi ulkoministeri Holsti minulle salaisesti, että englantilainen kenraali Goff oli hänelle ilmoittanut, että Mannerheim on solminut Judenitshin kanssa sotaliiton, joka sitten oli alistettu Englannin hyväksyttäväksi! Holsti sanoi Goffille: No oletteko sen hyväksyneet? Suomen hallitus ei ole koskaan sellaista hyväksynyt. Goff siunaamaan. H. selittää: Valtionhoitaja ei sellaista sopimusta koskaan voi tehdä ilman hallituksen ja eduskunnan suostumusta. Nyt lie Goff sähköttänyt asiasta Englantiin.
Huomenna kokoontuu valiokunta käsittelemään kysymystä taas neuvotteluista noiden ryssien kanssa.
Nyt tiedän mitä teen.
Se on lopetettava – siksi kun presidentti on valittu.
Hyvä Jumala! Kiitos Sinulle siitä, että annoit minun vaistota jotain, jolla olen jyrkästi vastustanut Pietariin hyökkäystä ja neuvotteluja venäläisten kanssa.
Mutta nyt tajuan, että Kailan sähkösanoma suojeluskuntien esikunnille on ollut, kuten olen aavistanut, ensin säkissä ja tullut sieltä pussiin. Se on kotoisin Ignatius – Mannerheimista.
Nyt pelkään että tämä joukko provoseeraa levottomuuksia ennen kuin presidentin vaali tulee tapahtumaan, saadakseen sitten Mannerheimin valtaan.
Niillä on aikomus tehdä vallankaappaus!
Silmät auki ja taisteluun Suomen vapauden puolesta!