Tiistaina 10. jouluk.

Perustuslakivk. Vaikka monarkistit niin innokkaasti puoltavat asian käsittelyä, he kuitenkin saapuvat valiokuntaan sangen epämääräisesti. Nytkin olivat suomettarelaiset ja ruotsalaiset useat pois. Tein muistutuksen. He eivät tahdo tehdä työtä asiallisesti, vaikkakin muodollisesti. Ministeri Erkko tavotti minua. Nyt olisi tarve kiirehtiä Mannerheimin vaalia. Vaaditaan tietoja ryhmän kannasta. Ulkomailla ei M:lla oikeata auktoriteettia ennen kuin valitaan – Vastasin: Emme tunne M:n matkan tarkoituksia. Emme voi valita ilman ehtoja. Meille ei tarj. tilaisuutta niistä neuvotella. Pelkään ettemme ole tähän valmiit.
Ryhmässä selostin edellisen. Kallio huomautti että ennen jo on asiasta ollut kysymys. Mutta meille ei ole tehty selkoa M:n matkasta. Ei ole selvä.
Hahl samoin.
Vuorimaa samoin. Olisi vaadittava selko Mannerheimin matkasta. Sitten void. vaali toim. ehd. että uudet vaalit toimitetaan pian.
Luopajärvi: Asia on kiireellinen. Mutta me emme saa etukäteen sitoa käsiämme. Edustajaimme [kautta] ryhmien välisessä valtuuskunnassa olisi meidän vaadittava selvyyttä.
Tällä välin tavotti ministeri Erkko minua, tuoden tietoon, että Svinhufvud jättää tänään eropyynnön. Sen jälkeen esitetäisiin eduskunnalle seuraavat ponnet.
Että Eduskunta päättäisi hyväksyä senaattori Svinhufvudin luopumisen ja valtuuttaisi kenraali Mannerheimin valtionhoitajana käyttämään korkeinta valtaa, mikäli se ei ennen annettujen asetusten mukaan ole valtioneuvoston käytettävä, sekä
että pääministeri Ingmanin tulee siihen saakka, kunnes kenraali Mannerheim palaa Suomeen, käyttää sanottua valtaa.
Kallio. Jos asia tulee esille on se vaadittava pöydälle. Meille ei ole täytetty edes sovinnon ensi ehtoa.
Lantto yhtyi Ljärveen ja Kallioon. Ei enää niin paljo valtaa yhdelle.
Asia lykättiin seur. ryhmäkokouks.
[runsas puoli sivua tyhjää tilaa]