Tiistaina 12 p. Helmik.

Luulen, että me Kertun kera, sekä edustajat pääsemme täältä pikapuolin matkustamaan.Niin ikään luulen nyt varmasti että Mannerheimin joukot voittavat lopullisesti, mutta taistelu tulee olemaan koko raskas ja vaikea.
Tokoi & Kumpp. elintarvepolitiikka
Viime keväänä he agiteerasivat maanviljelyslakot ja tulos: tuotanto väheni.
Heinäkuulla he antoivat ryssille 60 milj. muka viljantuontia varten, – nyt ovat he siitä summasta ottaneet aseita, joilla he ampuvat maanviljelijöitä. (Katso Tokoin puhe Smolnassa: hän pyysi leipää, miehiä, aseita.)
Laillinen maan hallitus toimitti sopimuksen ulkovaltain kanssa siitä, että Amerikasta saisi tuoda maahamme viljaa. Mutta sitä ei tänne tuoda, ennen kuin ryssät ovat poissa.
Tokoi & kumpp. pyytävät lisää ryssiä – tieten, että silloin viimeinenkin toivo viljansaannista raukee.
Tokoi valehtelee että Venäjältä kohta tulee viljaa. Siitä ei kuitenkaan ole vähintäkään toiveita. Sillä niistä paljon puhutuista 13:sta junasta veivät kasakat 10, punakaartit (venäl) 2, yhdestä ei tiedetä. Ja Pietarissa on kamala nälkä.
Tämä demagoki siis kulkee valhetellen ja johtaa lakkaamatta harhaan kansanjoukkoja, ainoastaan oman konnuutensa paljastumisen lykkäämiseksi niin kauvaksi kuin suinkin.
’’Rintaman takaa’’
Eilen tuli Kansan Lehti Tampereelta, ja siinä oli, vahvan haukkumasepustuksen värittämänä otettu Tampereella levitetty seuraava julistus:
’’Olemme suuttumuksella lukeneet Työmiehen ja Kansan Lehden valheellisia kirjoituksia, joiden tarkoitus ei ole muu kuin mielettömän mielialan synnyttäminen ja yllä pitäminen nyt, kun ei muuta tietä päästetä tietoja julkisuuteen.
Olemme lähteneet matkaan poistaaksemme venäläisen sotaväen maasta, palauttaaksemme lakipohjaisen järjestyksen ja antaaksemme vallan maassa takaisin Suomen kansalle ja sen eduskunnalle riistääksemme sen niiltä roistomaisilta seikkailijoilta ja mielenvikaisilta haaveilijoilta jotka sen muka vallankumouksen nimessä ovat anastaneet ja jotka nyt rangaistusta pelkäävän rikoksen tekijän vimmalla koettavat pitkittää valtaansa lähettämällä aina vaan uusia satoja ja tuhansia aseilla estämään meidän ylivoimaisten joukkojemme matkaa. Mutta se on turhaa. Kaikki miehet Pohjanmaalta ovat valmiit lähtemään kaatuneitten tilalle, ja jos miehet Pohjanmaalta loppuvat, Savon ja Karjalan miehet ovat yhtä yksimielisinä jäljellä.
Olemme suureksi suruksemme kuulleet, että vastaamme on lähetetty pakolla miehiä, jotka on houkuteltu punakaartiin ilmoittamatta sen tarkoituksena olevan nostaa kapinan Suomen kansaa vastaan venäläisten täällä olon puollustamiseksi. Tietäkää, että me tulemme palauttamaan oikeuden maahan, joten mukanaolemisesta tulevat vastaamaan pakotusta harjoittaneet.
Vakuutamme, ettemme ole tulleet tekemään pahaa emmekä korvauksetta vahingoita kenenkään oikeutta. Suojelemme kaikkia aseettomia, myöskin vangiksi antautuneita. Mutta aseellinen vastarinta meidän on pakko aseilla voittaa. Sillä jos emme riennä, kansa joutuu epäjärjestykseen ja nälän kautta perikatoon.
”Pohjalaisia talonpoikia ja työmiehiä.’’
Se rauha!
josta Työmies eilen niin juhlallisesti jakoi sähkösanomia, että rauha olisi allekirjoitettu, oli kuin narripeliä. Sillä heidän tiedonantolehtensä nyt kertoo, miten ’’Venäjä on julistanut sodan keskusvaltojen kanssa, päättyneeksi’’ sen johdosta ettei ole voinut hyväksyä Saksan rauhanehtoja!
Sen pituinen se.
Elintarvelain rikkomuksista pitää Työmies kovaa melua, jos jollain porvarilla on vähänkin varattuna omaa tarvetta varten.
Mutta se ei puhu mitään siitä, että punakaartilaiset nyt eivät vähintäkään välitä elintarvelaista, vaan syövät kansankeittiötkin kuiviin. Johtomiehillä lie hyvät varastot.
’’Me lopetamme herrasvallan!’’ -nimisessä artikkelissa tänään ilmestyneessä ’’Tiedonantoja’’ on humoristisen yksinkertaisella tavalla valehdeltu uuden suunnan kansanvaltaisuudesta.
Ryöstöjä. Eräänä yönä oli Ullanlinnaan tullut kamalan hädän kanssa muuan venäläinen herrasmies. Kertoi joutuneensa kaupungilla temmatuksi erääsen autoon, jossa oli matruuseja. Hänet ryöstettiin putipuhtaaksi, m.m. 5000 mk. rahaa, vaatteet revittiin, revolverein vaadittiin olemaan vaiti.
Toissa yönä ryöstettiin (matruusit) Seurahuoneella koko kolmannen kerroksen matkustajat, m. m. Ruotsin bolsevikkien edustaja Höglundilta kultakello.
Saksa on nimenomaan selittänyt kannattavansa Suomessa Svinhufvudin hallitusta, eikä Mannerin.
Saksan kruununneuvostossa on neuvoteltu sotatoimien ulottamisesta Suomeen, tietää eräs venäläinen lehti.
Elanto levereeraa nyt punakaartilaisille ruokavaroja. Toissapäivänäkin viety ’’Smolnaan’’ vehnäleipää ja maitoa suuret määrät.
Ruotsin kuninkaalle on viety Ahvenanmaan adressi, jossa nämä pyytävät päästä Ruotsin yhteyteen.
Äidistäni näin viime yönä unta. Hän oli saavinaan pyörtymäkohtauksen ja pyrki kuolemaan. Minä koin auttaa. Äiti-rakas, kuinka te voitte?
Kertun kanssa olin unissani olevinani matkalla. Junasta ja kevarista olimme jäämässä, mutta emme jääneet. Join limunaadia. Kaikki hyvin sekavaa.
Tänään olimme Temppelikadulla 6:ssa kerroksessa vieraina. Komea näköala. Katsottiin kiikarilla. – Väisälät.
Saksa ja Suomi
Tänään mainittiin huhu, jonka mukaan Saksa aikoisi tulla sotavoimalla Suomeen, tuoda tänne prinssin kuninkaaksi.
Pelästyin.
Siihenkö olisi tultu – olisko Suomen rojalistit mukana?
Siis: talonpoikain vapautustaistelua aijotais käyttää – kansanvallan kukistamiseksi ja germanilaisvallan vahvistamiseksi!
Varokaa!
Talonpoika nousee nyt, ja kukistaa vieraat vallat – tahi kaatuu ijäksi. Menen mukaan.
Silloin jäävät gulashi-viikingit ja suomalaiset, sekä punakaartilaiset kauppaamaan kansallisia perujamme, toiset itään, toiset länteen.
Varokaahan, petturit!
Tämän kansan historian viimeinen lehti ei ole vielä kirjoitettu. Perusteet tälle on jo löydettävissä edellisvuosien ruotsalaisten eristäytymisliikkeessä.
Ulkona kävimme illalla. Emme tavanneet Liakkaa, ei Hytöstä. Uutisista laiha päivä muuten, mutta Työmiehen rauhan-ankka kynittiin.
Illalla kävi Kerttu reippaana. Samoin Juutilainen ja Väisäläinen.
Asema
Tyyntä. Alan varmasti uskoa voittoomme. Sen uskon siksi, että huomaan varustelussa järjellistä malttia. Näen johdossa harkitun suunnitelman. Sitä vastoin puuttuu kapinallisilta suunnittelua kokonaan. Se tuli heille sittenkin liijan äkkiä. Suurimmat vaikeudet heitä kohtaavat:
Rahanpuute, jota on mahdoton auttaa.
Elintarpeiden puute joka tulee täydell.
Virkamies- ja liikepysäys.
Keinot tyydyttää ajanpitkään joukkoj.
Punakaartien lakko lopulta.
Riitaantuminen kun pula tulee.
Kylvin tänään. Se oli ihanaa pitkästä ajasta. Sydämellinen kiitos Elli-rouvalle joka senkin ystävällisesti laittoi pakolaiselle.