Tiistaina 16. Jouluk.

Ulkoministeri piti pienet syöjäiset Seurahuoneella: Viron ministerit Kallas ja Hanko, tri Ehrström, joka, oltuaan Ranskassa routavuosista saakka, nyt oli kutsuttu ulkoministeriön palvelukseen, – pääministeri, Holsti ja minä. Puhuttiin Viron asemasta, Suomen mahdollisuuksista auttaa Viroa, esim. näytelmällisellä mobilisoimisella, sekä Venäjästä eronneiden valtioiden yhteistoiminnasta.
Amnestiakysymys. Se kärjistyy kiusallisesti. Ryhmä oli siitä vahvasti riidellyt. Siellä ovat: Joukahainen, Manner, Selander jotka ovat ehdottoman kieltävällä kannalla. He ovat olleet erikoisneuvotteluissa muiden ryhmien kanssa lepäämään jättämisestä. Minä puhuin eduskunnassa tänään lain puolesta. Aivan pian nousi Manner kannattamaan Sinkkoa lain lepäämään jättämisehdotuksessa. Se teki kiusallisen vaikutuksen. Kysyin Joukahaiselta, onko ryhmälle ilmoitettu että meidän taholta oli suostuttu neuvotteluissa muiden ryhmien kanssa kannattamaan lepäämään jättämisehdotusta julkisesti? Vastasi: neuvotteluista on kyllä ilmoitettu mutta ei siitä, että meidän miehen tulee julkisesti kannattaa sitä.
Joukahainen ja Manner olivat ryhmässä taas puhuneet erosta! Sellainen on mahdollista vain sellaisille – joille oma persoona on tärkeämpi kuin maalaisliiton suuri yhteinen asia. Ei sotamies saa jättää rintamaa jos hän jää vähemmistöön. He ovat tulleet tarjokkaina eduskuntaan maalaisliiton lipun alla, muuten se olisi ollut mahdotonta. Mutta se, että tällaiset miehet, vielä puheenjohtajan asemassa, solmivat ryhmän valtaavaa enemmistöä vastaan oikeistosalaliittoja, se ei ole miesten tekoja.
Takkula on mennyt joululomalle jo viime istunnosta ilmoittamatta ryhmälle enempää kuin puhemiehellekään! Hän lähti kesken tärkeimpiä amnestia-äänestyksiä. Vaikka mies on jo Liitossa Lohea ja Liakkaa amnestian ajamisesta moittinut! Vaadin että ryhmä tekee asiassa jonkin päätöksen.
Joukahaisesta, joka nyt on tullut ryhmän puheenjohtajana ja Maan Äänen toimittajana hyvin vaikuttavaan asemaan – valittavat useat, että se on mennyt hänen päähänsä. Sekä että hän on liian kulmikas niin johtavaan asemaan.