Tiistaina 19 Maalisk.

Eilisistä tappelu-uutisista on tänään Tiedonantajassa se, että se ei puhu mitään, tahi että tarkempia tietoja puuttuu. Näistä voi vetää sen johtopäätöksen, että niissä on perää.
Valkoisten suuresta mieshukasta puhuttiin Tiedonantajassa eilen ja tänään. Selitetään, muka, miksi se on suurempi kuin punaisten. Mutta selitys on hyvin hatara, eikä uskottava. Sillä rintamalta tulleet punaset kertovat itse että heidän mieshukkansa on suurempi kuin valkoisten.
Saksan sosialidemokratit tuomitsevat bolshevismin.
’’Vorvärtsissä’’ [= Saksan sos.dem.puolueen pää-äänenkannattaja Vorwärts] kirjoitti Saksan sos.dem. puoluehallinnon jäsen, Otto Bruun maaliskuun alkupuolella m. m. seuraavaa:
’’Venäläisille bolsevikeille on saatava selväksi, että heidän toiveensa nopeasta vallankumouksesta Saksassa on turha, Saksa kun sekä poliittisessa sekä taloudellisessa [ja] sivistyksellisessä suhteessa on lähes sata vuotta edellä Venäjästä. Saksassa ei ole maaperää bolsevikkiläiselle vallankumoukselle ja avoimesti ja selvästi on painostettava, että me sosialidemokraatteina mitä jyrkimmin tuomitsemme bolshevismin hirmuvallan, sillä tämä hillittömäin bolshevistis-sosialisten sotilaslaumojen komento on yhtä hyljättävää kuin tsaarivallan sotilaskomento. Se ei voi ajanpitkään jäädä pysyväiseksi ja poliittisella ja taloudellisella alalla nykyisin vallitsevan sekamelskan täytyy päivästä päivään käydä yhä suuremmaksi ja lopulta johtaa luonnottoman sosialistisen sapelikomennon luhistumiseen. Se, mitä bolsevikit Venäjällä nyt koettavat toteuttaa ei ole sosialismia eikä demokratiaa, vaan päin vastoin kumousta ja anarkiaa.’’
’’Se, että Saksan hallitus on päättänyt avustaa järjestyksen palauttamista Suomessa on jo jonkun aikaa ollut tunnettua suomalaiselle ’’Kansanvaltuuskunnalle’’ samoin kuin myöskin punaisen kaartin johtaville miehille. Jokainen tunti jolla punaisten aseista riisumista myöhästytetään, jokainen verenpisara, joka tämän viivyttelemisen vuoksi vuodatetaan, on uusi rikos kaikkien niiden lisäksi, joita jo on tehty, ja niiden rangaistus, jotka ovat vastuussa niistä ja myöskin niiden, jotka ottavat osaa toivottomaan taisteluun maan laillista hallitusta vastaan, tulee yhä raskaammaksi, kuta pitemmälle taistelua jatketaan. Jo lähimpinä päivinä nousevat saksalaiset joukot maihin Suomessa.’’
Porvarillisia huligaanityyppejä on astunut vallassaolevien palvelukseen joukottain. Sellaisina ovat erikoishuomiota herättäneet kirjailija Irmari Rantamala, asianajaja John Svanljung ja lääninsihteeri Johannes Jääskeläinen.
Mitä sitten seuraa?
Kun tämä kamala kansalaissota on ohitse? kysytään.
Yksi on selvää. Se, että voittajan pitää saada ehdoton käskyvalta.
Mutta siitä seuraa, että hänen ei ole lupa kostaa. Pitää antaa armon käydä oikeuden edellä. Sillä voidaan voittaa lyötyjenkin mieli alistumaan tilanteeseen ja estää vuorostaan kostotuumien kasvaminen.
Jos henkilökohtaista kostoa sodan jälkeen harjoitetaan, se nostattaa ja kasvattaa varmasti uuden sisällisen sodan.
Mutta sosialidemokr. sanomalehdistö on ehdottomasti estettävä joksikin aikaa puhumasta, sillä sen valheellinen esiintyminen on suurimpana syynä tähän onnettomuuteen.
Niin ikään on sosialistiset järjestöt kaikki lakkautettava ja niiden omaisuudella korvattava sodan yksityisille tuottamia vaurioita.
Kaikki, jotka ovat sodan aikana harjoittaneet gulaassikauppaa ovat estettävät.
Eräs eilinen raportti
kertoo, että sosialistijohtajamme ovat kääntyneet saksalaisten joukkojen ylipäällikön puoleen Maarianhaminassa ja pyytäneet saada hänen avullaan lähettää lähetystyön Berliniin neuvottelemaan Saksan hallituksen kanssa.
Tampereelta: Viime lauantaina oli muuan valkoisten etujoukko, äkkiä hyökännyt Siitaman pysäkille ja vanginnut punaisten siellä olevan vartiojoukon. Revittyään radan rikki tällä kohdalla ja katkaistuaan puhelin ja lennätinjohdot, poistui valkoinen etujoukko taas yhtä nopeasti kuin oli tullutkin. Tampereella syntyi aika hälytys ja panssarijuna lähetettiin pohjoiseen.
Turusta ilmoitetaan että siellä otaksutaan saksalaisten ja valkoisten valtaavan kaupungin jo tänään tai huomenna.
Mannerheimin joukot ovat kaikilla rintamilla alkaneet vastustamattomasti rynnistää ja punaiset peräytyvät suurin tappioin. Niinpä ilm. Tampereelta että suuret punaiset joukot ovat lyödyt Kurussa. Samoin ovat punaiset kärsineet tavattomia tappioita Vilppulan rintamalla, mistä kuljetetaan Tampereelle vaunulastittain kaatuneita ja haavoittuneita.
Porista ilm. että punaisten menetykset viimeisessä taistelussa Porin pohjoispuolella nousevat 3000 mieheen kaatuneita ja vangiksi joutuneita.
Punaiset ovat pyytäneet pohjoiselle rintamalle kiireellisesti apua Helsingistä, mutta täältä ei riitä enää sinne miehiä.