Tiistaina 19 p. Helmik.

”Hallituksen” äänenkannattajain valheelliset tiedot. Kansanvaltuuskunnan Tiedonantolehti ja Työmies salaavat järjestelmällisesti kaikki heille epäedulliset tiedot rintamilta. Niinpä tänäänkin on vain muutaman rivin uutisia m. m. Vilppulasta ”jos” on ollut laukausten vaihtoa ’’vain’’. Mäntyharjusta ei mitään. Tuossa kasarmin edustalla seisoo punakaartilaisauto. Sieltä kuuluvat ryssät valmistautuvan poislähtöön. Arvaamme että punakaartilaiset haluavat heitä pidättää.
’’Tiedonannoissa’’ on tänään hermostunut sävy.
Oulun valloituksesta
kerrotaan nyt, että siellä oli ensin punakaarti ja venäläiset vallassa, käyttäen sitä. Mutta sitten tuli Etelä-Pohjanmaalta ja Pohjanmaalta valkokaarteja, jotka valtasivat kaupungin, mutta eivät pidättäneet kaikkia. Silloin ryssät ja punakaartit ottivat aseita salatuista kätköistään ja rupesivat taloista ampumaan valkokaarteja.
Tällöin alkoi uusi ankara tappelu, joka kesti 9 tuntia. Silloin kaatui ryssiä ja punakaartilaisia suuret määrät, Oulun työväentalo ja Asema ammuttiin mäsäksi. Vihdoin punakaartilaiset ja ryssät, noin 3000 antautuivat.
Pantsarijuna saatu.
Mäntyharjun tappelujen yhteydessä ovat valkokaartilaiset vallanneet pantsarijunan. Saarroksiin olisi joutunut siellä 2000 punakaartilaista ja ryssää. Tämä käy yhteen edellispäivän tietojen kanssa jotka saatiin punakaartilaiskuriirilta junassa.
Mitäs nyt tapahtuu Suomessa?
Luoja on muovaillut tätä kansaa kuin taiteilija savenmöhkälettä ja nyt Hän on pannut meidät pätsiin, jossa tulee ratkaisua: tuliko siitä kelvollinen, elämään pystyvä kansa, vai hajoaako se kuumuudessa tuhansiksi pirstaleiksi?
Me emme häviä lopullisesti tässä sisällisessä sodassa. Tässä sodassa vain luodaan joko elämän voimat tai voittavat hävityksen, lankeemuksen voimat.
Jos voittaa materialismi, joko sosialidemokratian tahi porvarillisuuden ylivaltana, se on kansallinen kuolemanisku, häviön prosessin alku.
Mutta jos voittaa puhdistumisen tahto, kansallinen veljeys, jos voittaa halu ihmisinä nousta luomaan uutta aikaa, sovittaen elämän palvelemisella vanhat rikokset, silloin kansa on nouseva ja elävä.
Kaupunkikulttuuri tässä murhaa itsensä sosialidemokratian ja kapitalismin kera. Se on pusertanut ihmiselämän puristaviin kaavoihinsa, sulkenut muuttolinnut häkkiinsä, antanut niille papukaijan tehtävät, ja sanonut: tämä on kulttuuria!
Nyt murtavat ihmiset häkkiensä ovet. Päästyään vapauteen, tapaavat sosialistit ja kapitalistit itsensä uusina, uudistuvina, tahi häviävinä tyyppeinä elämänvirrassa.
Uusi aines nousee: maamies. Eikä hän mene enää kaupunkiin elämään, vaan käy siellä markkinoilla; elää hän maaseudulla, etsii ilonsa työstään, luo uudet kulttuurivirtaukset maan kera, ollen vuorovaikutuksessa luonnon kanssa. Sitä tietä nousee uuden kulttuurin runko.
Kun gulashi ja sosialisti yhtyvät hedelmöi siitä materialistisen kehityksen kukkanen. Ja vallankumous syntyi!
Elanto Punakaartin palveluksessa.
Tänään jaettiin hyvin huonoa leipää porvarillisten jakopaikoista. Siinä oli luullakseni maissia, jäkälää ja kauraa, vähän ehkä ruista.
Mutta Elannossa, joka nyt lie otettu kokonaan punakaartilaisten haltuun, kerrottiin tänään annetun aivan selvää ruisleipää.
Nähtävästi siihen on käytetty lähiseudulta viime päivinä tänne tuodut siemenruisvarastot.
Sosialistit ilmeisesti haluavatkin hävittää siemenruisvarastot, koska he varmaan toivovat, että ensi kesäksi he saavat viljaa jo ulkomailta.
Ryhmien välisen toimikunnan ensi kokous sitten kun hajottiin vallankumouksen puhjettua. Läsnä oli meitä vain 4. Neuvoteltiin mitä olisi ensi töiksi tehtävä, jos valtiopäivät taas kokoontuvat ja jos valkoiset voittavat. Ensiksi on järjestettävä hallitusvallan korkein käyttö, raha-asiat, sotilasasiat, hallitusmuoto, torppariasiat, maantie ja kyytilaki.
Uudet vaalit on toimeen pantava. Keskustelut olivat aivan alustavaa laatua.
Ensi torstaina klo ½ 6 uudelleen.
Kävin siellä ajurilla. Meno 3,- tulo 4,-
Saksalaiset ovat valloittaneet Pernon [Pärnu] ja Haapsalon.
Venäläinen laivasto täällä on saanut määräyksen lähteä viipymättä Kronstadtiin. Mutta muutamat kuuluvat olevan siinä kunnossa, että niistä on kaikki irti pääsevät metalliosat varastettu, joten epäillään ettei niitä saada liikkeelle. Sen lisäksi on miehistö jo mennyt niin tyyni, ettei sanota olevan riittävää miehistöä viemään laivoja.
Aikaisemmin ovat maa- ja merisotamiehet myöneet muita tavaroitaan. Narikassa kuuluu kaiket päivät olevan suuret markkinat, jossa samalla myydään varastettua ja ryövättyä tavaraa.
Nyt ovat kahtena päivänä myöneet elintarpeitaan, joten siis näyttää olevan varma että ne menevät pois. Hevosen ja puukuorman myyvät 160 mk.
Saksalaiset Hankoon? Parin päivän kuluttua ennustetaan saksalaisten tulevan Hankoon ja sitä tietä Pietariin.
Ruotsi vaatii venäläisiä lähtemään Ahvenanmaalta ultimatumin uhalla.
Sairaanhoitajatar Keravalla. Nyt kerrotaan, että tapaus oli käynyt siten, että jotkut punakaartilaiset asettuivat tuon naisen suojaan ja ampuivat sieltä. Silloin sattui häneen kun ammuttiin punakaartilaista. Joku rouva on tämän silmin nähnyt.
Hirmuteot Helsingissä
Kolmen viime päivän kuluessa ilmoitetaan vangitun 14 henkilöä, joista ainakin suuri osa on ollut ylioppilaita. Useimmat ammuttu merenjäällä ja jätetty sinne.
Kaskuja
Maitojonoissa on kehitys mennyt vasemmalta oikealle. Tänään ei ollut eräässä sellaisessa enää kuin 1 tyttö joka puolsi punakaarteja. Hän sanoi: Työmies sanoo niin, eikä sitä saa epäillä.
Toinen tyttö kadulla toverilleen: ’’Niitä on jo hyvin paljo jotka ovat punakaartia vastaan.
Kallion kirkkoa pyysivät eräät työmiehet kokoushuoneeksi. Luvattiin. Sinne vaadittiin Manner tekemään selkoa ja moitittiin ankarasti, kun ei saada palkkoja, ei rahaa. Muuan vaimo sanoi: ’’Sen köntit, lupasitte kaikki suorittaa muutamissa päivissä ja nyt on mennyt jo monta viikkoa.
Ilkan uutisia
Oulun taisteluista oli tänään Työmiehessä. Niistä näin ensi kerran vallankumouksen jälkeen, että Ilkka ilmestyy.
Minä pelkään nähdä noita numeroita, sillä niissä varmaan kerrotaan monen rakkaan ystävän ja kunnon kansalaisen kaatumisesta tai haavoittumisesta.
Hyvä, rakas Jumala, toimita meille rauha!