Tiistaina 28. Lokak.

Parooni Anton von Alfthan. Kävi. Agiteeraa sotaretkeä Pietaria vastaan inhimillisyyden nimessä. Myös kauppasyistä. Sukeltautuu esiin: tehtaita itsellä Pietarissa, menettänyt miljoonia. Ulkomaiset rahamiehet tarjoovat miljoonia Pietarin matkaa varten – Judenitshilla vain 4500 miestä. Bolshevikeilla myös vähäsen. Saksalaisilla Lätissä ja rajan takana 160,000. Ne tulevat Pietariin. Jnep. Sanoin: me emme lähde sotaan!
Puhuttiin pitkältä. Venäläistynyt.
Ulkomailla harjoitetaan nyt vahvaa propagandaa Suomen Pietariin menoa varten. Ilmeisesti Mannerheim ja Ignatius ovat sen johdossa. Tunnen elävästi miten juuri nyt on tätä mieletöntä, kansan peliin panoa vastaan taisteltava.
Juutilainen kävi luonani. Hän kertoo että sotasaaliskomitean on onnistunut paljastaa suuria kavalluksia. M.m. kenraali Ignatius on valmis vangittavaksi. Mutta hän on ulkomailla. Sitä paitsi on syytä asiain selville saamisen vuoksi pidätyksiä lykätä. Sanoin: Ei ketään saa säästää. Vaikka minä tulisin havaituksi syylliseksi, käykää päälle!
Tri Valter Juvelius kävi luonani. Hänellä on ihmeellinen suunnitelma mennä taasen Palestinaan kaivamaan muinaisheprealaisia hautaholveja. Karttoja. Pyytää diplomaattipassia. Näyttää hieman omituiselta. Mutta kenties se on vain siksi, että asia on niin erillinen kaikesta siitä missä mielikuvituksemme nyt elää.
Luottamuslauseen sai hallitus taasen tänäiltana Ahvenanmaan välikysymyksessä. Keskustelu hieman laimeta. Sosialistista filosofiaa. Istuttiin klo 3,15 yöllä.