Tiistaina 29 pnä Tammik.

Olin eilen illalla jo vuoteessa kun luokseni tulivat ystäväni V.H. [Valpas-Hänninen] ja M. H-S. [Helenius-Seppälä] Kovin kauhtuneina. Olivat puhutelleet joitakin sosialisteja ja punakaartilaisia ja saaneet sen käsityksen että ne aikovat panna toimeen hirmuisia verilöylyjä. Mutta nämä puhutellut olivat katsoneet että rauhallinen järjestely voitaisiin vielä saada aikaan: jos eduskunta kaataisi nykyisen hallituksen, esim. elintarveasiassa; jos tulisi kokoomushallitus viime keväisen Tokoin hallituksen malliin, – jos annettaisiin julistus suurten maatilojen, sokeritrustin ja tulitikkutrustin (!) ja tupakkatrustin (!) ottamisesta valtion huostaan; vapaa asutusoikeus kruununmailla; yleinen armahdus punakaarteille. – Naurahdin. Ehdot olivat muut lapsellisia, viimeinen oikea: sehän osoittaa, että koko taistelu käy nyt punakaartilaisten murhatekojen koston pelosta. Jos nim. porvaristo voittaa, pelkäävät he, punakaartilaiset tulevansa teoistaan tuomituksi. Tässä on koko vallankumousliikkeen ydin kohta, sen akilleen kantapää. He pitivät juttua tärkeänä. Lupasivat koettaa saada lisätietoja pääneuvostosta ja tuoda täksi päiväksi. Pidin asian vähäpätöisenä.
Mutta tapaukset riensivät edelle. Tänä aamuna julaistiin ’’Suomen Kansanvaltuuskunnan’’ ehdokaslista, joka tänään kai työväen kokouksissa vahvistetaan.
Päivän kuluessa saatiin kuulla monia kuvaavia pikkutapauksia. ’’Kansan valtuuskunta’’ oli heti asettunut senaattiin 250 pistimen turvissa! Virkamiehet olivat yöllä pois. Tokoi esiintyi opastajana.
Päivällä oli Tokoi tullut Elintarvehallitukseen ja kysynyt: miten se rupeaa suhtautumaan siihen, että hänet on nyt määrätty päälliköksi? Lavonius sanoi oman mielipiteensä olevan harkitsemattakin selvän, mutta kutsui toisetkin sisään. Kaikki ilmoittivat toimivansa vain laillisen hallituksen käskyläisinä. Tokoista saatiin se vaikutelma, että hän oli masentunut, eikä tuntenut ollenkaan olevansa aseman herra.
Samanlaisen kyselyn kanssa oli S. Häkkinen mennyt metsähallitukseen ja saanut saman vastauksen.
Tänään on punakaartien päällikkö Ali Aaltonen eronnut ja pari muuta korkeampaa päällikköä, sillä he pitävät asemaa puollustamattomana. Ylipäällikkönä Eero Haapalainen.
Pankkivaltuustossa oli avustajapalkkojen vuoksi rahakysymys hyvin kiireellinen sosialistien mielestä. Ja he vaativat jo huomenna avaamaan Suomen Pankkia. Porvarit vastustavat. Mutta sosialistit olivat enemmistönä. Asian päättäminen jää huomiseen.
Me katsoimme, että edustajapalkkakysymys on toistaseksi ryhmien järjestettävä. Pankit olkoon kiinni!
Tänään alkoi jo saapua tietoja maaseudulta.
Etelä-Pohjanmaalta saatiin seuraava sähkösanoma:
Ilmoittakaa suojeluskunnille kaikissa paikkakunnissa että pohjalaiset suojeluskunnat ovat lyöneet ja vanginneet venäläiset joukot Vaasassa, Lapualla, Ylistarossa ja Seinäjoella. Lukumäärä useita tuhansia, parikymmentä kuularuiskua, tuhansia kivääriä, hevosia, satuloita, patruunoita laatikoittain ja muita varastoja anastettuja. Kenraalimajoitusmestari. Seinäjoki saapunut 28. I. klo 2 ip.”
Mannerheimiltä samanlaatuinen sähkösanoma.
Niin ikään ilmoitetaan, että Ruotsi olisi sulkenut rajansa.
Tänään loimme porv. ryhmien välisessä jaostossa julistusluonnoksen jota olin mukana laatimassa. Minä katsoin että sellainen oli annettava ryhmien nimessä.
Mutta ryhmässä kaikki asettuivat julistusta vastustamaan jo ennen kun saivat luonnoksen.
Pyysin ettei minun tarvitsisi tätä alennustilaani mennä itse selostamaan jaostoon takaisin, vaan että ryhmä valitsisi toisen. Valittiin Juutilainen, mutta vaadittiin minutkin menemään. Katsoin pakotetuksi itseni. Asema oli sangen kiusallinen, jaostossa. Ne selittivät heti, että ryhmämme jäsenet pelkäävät. Koetin parhaani mukaan tämän käsityksen poistaa. Tulos kuitenkin oli, että julistus täytyi jäädä julkaisematta huomenaamuun, että meidän ryhmämme saisi uudestaan päättää asiasta. Mutta samalla pelättiin, että sähkösanomia huomenna ei enää saa lähettää.
Tämä oli jo kolmas tärkeä epälojaalisuuden osoitus ryhmän puolelta minulle. Muut ryhmät ovat rohjenneet valtuuttaa edustajansa laajemmilla valtuuksilla, mutta ne tietysti ovat luotettavampia.
Ryhmämme oli sillä kannalla, että me kuitenkaan emme voi olla yhtymättä tuohon julistukseen, jos sen muut ryhmät hyväksyvät ja julistavat. Mutta tätä ei Juutilainen tuonut esiin, kun käsitin hänet tässä suhteessa ryhmän luottamusmieheksi, en minä rohjennut hänelle siitä huomauttaa, joten – asia täytyi jäädä ryhmälle alistettavaksi.
Näin iltapäivällä säätytalon ohi kulkiessani kun lauma katupoikia paperossit hampaissa juoksi Säätytalon pääkäytävästä sisään. Kolme pistinniekkaa seisoi portailla.
Senaatin papereita kuuluu Mannerin hallitus etsineen käsiinsä Senaatissa.
Tänään on ollut rauhallista. Tuntuu kuin vallankumoustila olisi hieman pysähtynyt. Aivan kuin ’’Helsingin hallitseva tuuli’’ levähtäisi miettiäkseen.