Tiistaina 5 p. Helmik.

Maannut taasen rauhallisen yön. Sosialistin kuvaus asemasta. Tänään kertoi sosialisti Leino isännälleni m. m.
Voitostaan ovat he nyt varmoja.
Tampereen ovat ryssät luvanneet hoitaa. Punakaartilaiset jäävät tänne.
Porvoon tuomiokirkko on hävitetty.
Siuntio on niin miinoitettu, etteivät punakaartilaiset rohkene sinne mennä.
Tokoi on lähtenyt Pietariin ostamaan viljaa ja nyt sitä varmasti tulee.
Aseita ja ampumavaroja on punakaarteilla kyllä, mutta valkokaartit eivät niitä saa.
Sosialistien kesken alkavat jo maltillisemmatkin liittyä mukaan.
Porvariedustajille on sosialistiedustajia käsketty ilmoittamaan, ettei heitä, muka, enää vainota. Mutta kotiinpaluu-lippuja ei anneta niille jotka menisivät Mannerheimin alueelle.
Ed. Mikkola on ryhtynyt vastarintaan pidätettäessä ja silloin hän, muka, ammuttiin.
Toisia tietoja
saimme talossa asuvan, Viaporin everstin Bremerin kautta:
Venäl. sotaväkeä on Hgissä vain noin 4000. Niistä on vain noin 1000 jotka haluaisivat olla mukana. Mutta varmaa on, että nämäkään eivät uskalla, pelkäävät nahkaansa.
Kaartisen tiedot kapt. Bernerin:
Kansainväliseen punakaartiin oli ilmoittautunut hänen komppaniastaan 2. Nyt kun piti astua Suomen punakaartiin karkasivat.
Nykyinen Venäjän sotaväen ylipäällikkö on antanut julistuksen, että sotaväen on 10-päivän kuluessa tultava pois Suomesta. Ilmoittanut, että Pohjois-Suomessa on armeijaosastoita riisuttu aseista, mutta ei muuta. Tätä julistusta ei Työmies ole julaissut.
Punakaartin ylikomentajaksi on nyt saatu eräs eversti, joka sodan alussa erotettiin kykenemättömyyden vuoksi. Mies n. 70 vuot.
Työväellä on paljo sellaista uskoa että vallankumous on nyt tapahtunut tosiasia, jos vain porvarit lakkaisivat kiusaa tekemästä.
Merisotaväen ja maasotaväen välillä on riita. Syy: Kesällä oli merisotaväki saanut huostaansa 4 milj. ruplaa, Venäjän Suomessa olevan valtiokassan ja vaihtanut sen Suomen rahaksi á 90 p. ruplalta, sekä maksaneet itselleen palkat á 4 mkn mukaan ruplalta. Maasotaväki jäi kokonaan ilman. Tästä vihat.
Edustajain vapaus. H-S. on nyt Gyllingiltä saanut tietää, että edustajia ei muka pidetä enää vangittuina, eikä ajeta takaa. Kuinka tämä nyt sitten lie?
Kerttu tiedottaa, että nyt olisi minulla syytä muuttaa. Tällä kulmalla urkitaan. Suostun.
Halutaan neuvotella. Tokoi on ilmoittanut Ståhlbergille että haluaa neuvotella asemasta. Nytkö siihen olisi aika: Ståhlbergin ja meidän muiden neuvotteluaika on nyt mennyt. Nyt neuvottelee Suojeluskunta verensä hinnasta.
Juutilainen tuli tapaamaan. Oli hauska puhua taasen toverin kanssa.
Lähden uuteen paikkaan.
Rouva K[einänen] tuli minua hakemaan. Läksin. Kiitin sydämestäni erinomaisen ystävällistä isäntäväkeäni. Olin heidän luonansa 6 yötä ja 6 päivää. Mikä jännitys- ja tapausrikas aika. Tulen kiitollisuudella aina näitä ihmisiä muistamaan.
Uudessa paikassani olen nyt. Ystävällisesti otettiin vastaan. Hauskaa tarinaa.
Saksalaisten liikehtimisestä on nyt vahvaa puhetta. Ensi yönä päättyy aselepo. Huhu käy, että ne aikoisivat tulla Helsinkiä kohti Räävelistä. En usko. Mutta Pietaria kohti ne kyllä voivat liikehtiä.
Olin 6-vuorokautisen vankeuden jälkeen siis ensikerran kadulla.