Tiistaina 5 p. Maalisk.

Mitä tietoja tuonee tämä päivä tullessaan?’’Tiedonantajaa’’ lukiessa tulee väkisinkin kysyneeksi itseltään: ’’Ketä täällä petetään?’’ Sillä sen tiedonannot ovat niin toisenlaisia kuin meidän saamamme tiedot.
’’Hallituksen’’ kokouksia työväelle
näkyy viime sunnuntaina pidetyn paitsi Helsingissä, myös Turussa, Tampereella ja Viipurissa. Yleensä näkyy olleen kaikkialla vähä väkeä.
Rauhansopimus
Venäjän ja Saksan välillä näkynyt väliaikaisesti allekirjoitetun, 14 päivän rikkomaoikeudella.
Vallankumouksen syvin syy
nimisessä pääkirjoituksessa ’’Tiedonantajassa’’ tänään selitetään siksi, että Suomen porvaristo on vuodesta toiseen kohottanut nöyrät silmänsä nagaikka-tsaarin puoleen;
että Venäjän suurenmoisen vallankumouksen jälkeen porvaristomme kaiutti sille ensin hyvä-huutoja ryhtyen voittajilta etsimään tukea ja turvaa työväen edistyspyrkimyksiä vastaan;
Suomen porvaristo on tylysti ja typerästi hylännyt kaikki sosialidemokratian kainoimmatkin, vaatimattomimmatkin esitykset, tehden tämän, ei yksistään pikkumaisella vaan vieläpä porvarillista säädyllisyyttäkin loukkaavalla tavalla;
Hallitusmuotoomme se (porvaristo) tahtoi sovittaa sellaiset ’’nerokkaat laitokset’’ joiden suojassa se olisi voinut harjoittaa näennäisesti mitä edistysmielisintä ja kansanvaltaisinta politiikkaa tarvitsematta sen kautta pelätä todellista vaaraa luokkavallalleen. Tällaiset yli-inhimillisellä nerolla ja auktoriteetilla varustetut laitokset kuten korkein oikeus, valtioneuvosto olisivat voineet milloin tahansa tyhjäksi tehdä työväen pyyteet ja todellisen kansanvallan vaatimukset.
Tätä voittoa ja sen tuottamaa valtaa itselleen säilyttääkseen porvaristo asettautui työväestöä vastaan ja siten pakotti vallankumouksen tielle. – Filemon.
Tämän valheen vuoksi siis tämä onnettom.!
Kaksi kirjettä
Orivedeltä, joissa oli aivan tuoreet ja seikkaperäiset kuvaukset rintaman sikäläisistä oloista. Asema siellä on yleensä sellainen kuin meikäläisten piireissä on kuvattu.
Kaupungilla ammuskellaan
erillaisilla ampuma-aseilla yksinäisiä laukauksia. Niin tänään, niin joka päivä.
Lindhagen, Tukholman pormestari oli G. Schaumanin kautta, Relanderin välityksellä yrittänyt saada puhutella minua. Kieltäysin jyrkästi.
Ihanne-opettajatar.
H-S:llä on kaksi huoneistoa. Toisessa asuu ilman vuokraa vanha opettajatar. Nyt tahtoi S. sijoittaa erääseen vapaana olevaan huoneeseen erään lymyilevän, takaa ajetun edustajan. Sähkölampun puutteessa otti hän opettajattaren huoneesta kattolampun, opettajattarelle jäi pöytälamppu. Mutta nyt tuo vanha mato meni ilmoittamaan asiasta punakaartille. Tulos: tarkastus!
Erään rautatievirkamiehen luona piinattiin rouvaa ensin tunnustamaan missä on hänen miehensä. Kun ei se auttanut, vietiin lapset yksitellen eri huoneeseen ja urkittiin lapsilta.
Aleksantra Kollantaylla kerrotaan pidätettäessä olleen 3 milj. Suomen markkaa, jotka oli aikomus viedä ulkomaille varalle, Suomen sosialisteille, sekä agitatsionia varten.
Punainen Kaarti suunnittelee nyt suurta, lopullista hyökkäystä, tunnussana: ’’Elämä tai kuolema’’. Turun ja Helsingin väliltä kaikki viety rintamalle Vilppulaan.
Suuria määriä venäläisiä on tullut Laatokan kautta Antrean rintamalle.
Kirkkonummelta otetut vangit eivät ollenkaan saa niitä ruokia joita heille kaupungilta omaiset vievät. Punaiset syövät kaikki, ja juovat kahvit.
Savolaisten ylipäällikkönä on ruotsalainen eversti Axelson joka ennen oli järjestämässä Persian joukot. Eteväksi upseeriksi kehutaan.
Mannerin rahaa
Mannerin nimi on vain 10ssä à 100 mkn setelissä, joita nyt kuulutetaan takaisin à 150 mkn hinnalla.
Mutta he ovat laskenet liikkeeseen oikeilla allekirj. varustettuja seteleitä, joihin on pantu vain järjestysnumerot. Näitä seteleitä on laillisesti liikkeessä nrot:
à 5,- 19,397,000 à 10,- – 10, 111, 397.
à 20,- 9,874,000
à 100,- 2,775,000
Mitkä numerot näitä seteleitä on yli näiden numerojen, ne ovat vääriä.
Tapahtuukohan ihmiskunnassa oikeastaan ollenkaan siveellistä kehitystä? Eikö sittenkin vain muodot vaihtele? Onkohan mikään konnuuden ja raakuuden ilmenemismuoto hävinnyt ihmissydämestä kulttuurin kera? Nyt kuulee niin hirvittävää julmuutta, joka päivä harjoitettavan, että joutuu vakavasti tekemään näitä kysymyksiä.