Torst. 15. Maalisk.

Vaasassa. Vaasan valtuuston ruotsalainen enemmistö on tehnyt taasen lainrikoksen jolle häikäilemättömyydessä tuskin löytää vertaa. Kielilaki määrää nyt, että, kun kaupungin asukasluvun enemmistö on suomalainen, tulisi valtuuston virallinen kieli olla suomi. Luutonen tekee ehdotuksen että käytetäisiin rinnan molempia kieliä sovinnon vuoksi. Tähän asti on käytetty ruotsia. Mutta mitäs ollakaan! Kolme ruotsalaista lakimiestä puoltaa entistä järjestelmää. Ja lain selvistä määräyksistä huolimatta puheenjohtaja panee sellaisen ehdotuksen äänestykseen, osa suomalaisia poistuu huoneesta ja – enemmistö päättää olla ennallaan!
Toinen esimerkki. Vaasan hovioikeuden presidentin ehdokkaaksi on nyt saatu Turusta pankinjohtaja Lilius suomalainen mies. Nyt on nostettu häntä vastaan jo juoru ja parjaustaistelu. Ruotsalaiset tietävät että hänen affäärinsä ovat huonot, että hän on antanut luottoa pankista pojalleen 100,000:- y. m. Mies lienee aika luotettava, kun ei pahempia tiedetä!
Minä olen asiasta kirjoittanut Kalliolle usein ja kiivaasti vaatien, että tänne ei saa nyt lähettää ruotsalaista. Jos nyt saadaan suomalainen, niin se on voitto asiallemme. Tämä ruotsalaisuuden vanha tunnettu pesä, Vaasan hovioikeus, tulee suomalaisuudella saastutettua. Se olisi näppärä isku vaasalaisille hovioikeuden neuvoksille, jotka ovat istuneet niin varmoina tuoleillaan ja johtivat äsken tätä kaupunginvaltuustonkin lainrikos-turnausta.