Torst. 15. Toukok.

Vaasaan. Ihana aamu. Mutta päivällä tuli kestävä sade. Taas ikävyys. Mäki lähettää lehteen Nikkistä vastaan hyökkäyskirjoituksen joka E-P. nuorisoseuran puolesta ja itsekasvatusihmiseltä on aivan mahdoton. Pyysin että hän ei sellaista julkisuuteen saattaisi. Hän vain äkäilee ja puhuu totuttuun tapaansa niin röyhkeästi että minun oli aivan täysi tekeminen itseni hillitsemisessä. Vihdoin lupasin yleisön osastossa, mutta samalla selitin sen merkitsevän etten voi ryhtyäkään sovittavia kirjoituksiani julkaisemaan. Silloin hän pyysi että kirjoitus jää E.P.N.S. johtokunnan tarkastettavaksi.
Asia on perin pieni. Mutta minua vaivaa se itsekäs röyhkeys jolla Mäki kirjoituksessaan esiintyy. Sittenkin on suuntamuutos kyseessä. Tällaisella tavalla ei ennen E.P.N.S:n puolesta esiinnytty.
Tänään pitäisi Ranskassa räjäytettämän 10 tonn. räjähdysaineita. Täälläkin kuunnellaan jos kuuluu.
Mutta, mitä maks’, nuo koettelemukset, kiusaukset ja harmit minulla – ne kenties ovatkin vain ”koettelemuksia hyvään”. On totuttava yhä tarkkavaistoisemmin omistamaan kaikissa vaikeuksissa niissä kätkeytyvä elämänkulta. Minun on yhä syvemmällä ymmärtämyksellä lähennyttävä niitä, joiden kanssa yhteisymmärrys pyrkii sekaantumaan, häiriintymään. Tässähän on selitys!