Torst. 19. Heinäk.

Kotona. Yöllä on vahvasti satanut. Nyt on pilvessä mutta kaikesta päättäen päiväksi selkenee. Klo 8 lämpö 17 ast. No nyt ne ovat, Hytönen ja Viitanen laittaneet eräästä E.K.Oyn apuvekselistä jossa olivat nimet Ruokosalmi, Virtanen, Alkio, Perälä, Hytönen riitajutun keskenään joka on nyt sillä asteella että tänään Halme & Jaakkolan asianajotoimistosta soitettiin että Virtanen on antanut sen heille, Smk. 20,000:- minulta uloshaettavaksi! Ja minä olen osuuteni 4000 mk maksanut Hytöselle aikanaan. Onneksi on minulla kuitti.
Jo alku viikosta H. siitä kirjoitti minulle ilmoittaen, että V. oli kieltäytynyt maksamasta osuuttaan, jolloin hän haki koko summan Virtaselta! Rahat ovat nyt H:llä.
Silloin, maanantaina, kirj. kiukkuisen kirjeen vaatien Hytösen selvittämään asia ja vaadin selvityksiä miksi minut oli kiikkiin laitettu. Mutta ei ole tullut. Tänään sähkötin hänelle ja selvitin tuom. Jaakkolalle asian. Hän sanoi, ettei he, asian kuultuaan, tule siinä toimimaan. Päätimme molemmin kirjoittaa Artturi Virtaselle, Helsinki, Kluuvikatu 7, Kirjavälitys Oy. Kirjoitin hänelle ja taas Hytöselle vaatien asian selvitystä. Odotan uteliaisuudella, päästäkseni selville, mikä koira tähän on haudattuna.
Minä luonnollisesti katkeroituin. Sillä en ollut aavistanutkaan joutuvani ikänä tällaiseen juttuun.
Siinä esiintyy niin ajanmukainen häikäilemättömyys. Ja miehet: Hytönen, Virtanen ja Ruokosalmi, jotka itse johtivat tuota onnetonta liikettä ja vakuutuksillaan saivat narratuksi minun nimeni paperiin – nyt pantaisiin minut maksamaan ja kärsimään käräjäkulungit!
Vekselin on Hytönen valvonut – nyt se on Virtasella joka perii osingot konkurssipesästä!
Minä koetan rauhoittua. Ehkä se selvenee. Minun kai oli vielä tyhjennettävä tämäkin malja ennen kuin pääsen erinäni noista veijareista.
Minulla on Hytösen kuitti, jolla hän on luvannut valvoa saatavani pesästä tästä vekselistä. Mutta nyt hän on antanut paperin pois! Sen valvoo Virtanen ja perii kaikki.
Mutta minä rauhoitun sittenkin!
Tänään on suuri ukonsade. Kivimäen ja Mattilan pitäisi tuleman tänne mutta tuskin tulevat kun niin sataa.
Illalla sekajunassa tulivat Kivimäki ja Mattila vieraakseni pahimmassa sateessa. Pidettiin hauskaa. Kylvettiin y. m. Yöjunassa menivät.