Torst. 29. Maalisk.

Vaasassa. Kaikki käy hyvin. Ei mitään erikoista. Tarkkanen kertoi Helsingin juttuja. Ryhmä on taistelussa kurjan avuton! Sanoi Ingmanin nyt johtavan taistelua sosialisteja vastaan – maalaisliitonkin puolesta. Meillä ei ole sanavalmiita taistelijoita. Se on surkeata se. Tämä merkitsee tappiosuuntaa!
Ja sitte se Vestermarck – Hyvönen – Nyyssölä -juttu. Voi hyvä isä minkälaiseen kliisteriin maalaisliitto joutui näiden ”herrojen” vuoksi!
Kalliolle sähkötin eilen. Tänään hän vastasi kirjeessä. Ei tiedä tuosta jutusta enempää kuin julkisuus.
Mutta – Ryti tuntuu hallitsevan! Hänellä on valmiina osakeyhtiöiden verouudistuslaki. Ja K. yrittää vain peittäytyä Rydin selän taakse. Jos tämä hallitus vielä sen antaa sitte se pusertaa ryhmän ensi vaaleissa puoleen nykyisestä. Täytyy koettaa estää. Ennen hajotkoon! Näin ajattelee ryhmä. Täällä menee ajatus samaan suuntaan.
Meneekö siihen että olemme pakoitetut kokonaan kieltäytymään tämän jälkeen tulevasta hallituksesta? Nyt jo näyttää ajatus kaikkialla olevan se, että tämä on heikoin hallitus mitä meillä on ollut. Ja varsinkin kokoomus näyttää hykertelevän käsiään maalaisliiton selkäsaunasta ja alennuksesta mihin se tämän hallituksen vuoksi joutuu.
Totuus on kuitenkin se, että siinä talonpoika ensi kertaa kokeilee hallitusjohtajana. Se on otettava huomioon. Mutta hän on heikko luonne, toiset ml. edustajat hallituksessa eivät edusta talonpoikaisuutta, vaan virkamies intressejä useimmat. Ne ovat rehellisiä miehiä, mutta eivät ole heränneet maalaisliittoaatteelle. Siinä vika. Ne eivät kykene sen puolesta taistelemaan.
Minun omatuntoni luultavasti kävisi kimppuuni siitä, etten ole mukana taistelurintamalla. Mutta kun minua ei pyydettykään hallitukseen, olen rauhoitettu. Vastuu ei ole minun.
Edistysmieliset taas ajavat omia harrastuksiaan. Ja hallituspolitiikka on nyt jo saanut sen luonteen että Hels. Sanomia sanotaan tämänkin hallituksen pää-äänenkannattajaksi!
Niin pitkällä ollaan.
Mitä mitä on tehtävä?