Torst. 8. Syysk.

Vaasaan. Aurinko ja pilvet taistelevat. Sataa hieman. Aurinko voittaa. Kaupungista tullessa hyvin kolea pohjatuuli. Meilläkin lämpömittari 9 ½ ast.
Taitaa tulla syksy. Koivun lehdet ovat nopeasti kellastuneet.
Romaaniaihe: Kuvataan nykyaikainen kuluttava, langettava, huijaava kaupunkielämä ja sen tuhoavat vaikutukset. Muodostuu seura, joka päättää sitä paeta.
He tutkivat mahdollisuuksia. Tutustuvat maatalous- ja teollisuuskehitykseen. Siirtokunta ostaa suuren metsä ja suoerämaan. Muuttaa sinne.
Nyt kuvataan alkutaistelun vaikeudet ja ilot.
Kasvaa erikoinen ihmistyyppi, joka kykenee älyllisesti järjestämään tuotannon ja kulutuksen. Kukin perhe muodostaa oman talouden, myöskin omaten maan. Mutta kun kulutus on verrattain rajoitettu, kasvaa ylijäämä nopeasti. Siitä luovutetaan alkuunpääsyvaroja uusille perheille. Kaikesta työstä sama palkka, sillä ikävin työ on vastenmielistä ja hauskin työ halutuinta.
Täällä muodostuvat uudet elämänkäsitykset, yhteiskunta-, talous-, kulttuuri- ja uskontomuodot: uusi ihmistyyppi. Ruumiillisesti ja fyysillisesti on se sama, mutta henkisesti ja yhteiskunnallisesti ja sivistyksellisesti uudesta syntynyt.