Torstai 11. Huhtik.

Elämä virtaa jo suonissa. Nousen tuntia aikaisemmin. Julistus valitsijoillemme hahmottuu paperille.
Varoitus lentokoneesta
Lentokoneesta pudoteltiin tällaisia julistuksia:
’’Varoitus!
Saksalaiset joukot ovat astuneet Suomen mantereelle, vapauttaakseen tämän maan ja saattaakseen jälleen voimaan järjestyksen. Laiton punainen valta on pian luhistuva. Punaiset joukot ovat Karjan asemalla ja kaikkialla missä ne ovat ryhtyneet taisteluun lyödyt perinpohjin.
Ne, jotka laskevat aseensa ilman vastarintaa ja antautuvat, saavat pitää henkensä. Mutta se joka kostonhimossaan punaisen puolueen tappion johdosta uskaltaa nostaa kätensä lainkuuliaisten kansalaisten henkeä tai omaisuutta vastaan tai tehdä pahaa saksalaisille joukoille, saa tuntea sotalakien koko ankaruuden. – Saksalaisten apujoukkojen Ylipäällikkö.’’
Ryhmäkokous
pidettiin pitkästä aikaa taasen, tällä kertaa Takkulan luona. Keskusteltiin:
1. – Milloin ja missä eduskunta kokoontuu? Päätettiin jättää hallituksen ja puhemiehistön asiaksi päättää missä ja milloin eduskunta kokoontuu. Ryhmän enemmistö katsoi että eduskunnan olisi kokoonnuttava jossain muualla kuin Helsingissä.
2. kys. Olisiko ryhmän annettava valitsijoilleen jonkullainen tervehdysjulistus?
Keskustelussa Vuorimaa ja Juutilainen edustivat sitä mieltä ettei julistusta nyt voida laatia ennen kuin saadaan kuulla mielipiteitä rintaman takaa hallitusmuoto- ja äänioikeusasiassa. Vuorimaa puolsi kuningasta, Juutilainen ei ollut tarkistanut kantaansa äänioikeuteen nähden siten, onko asetettava sensus. Kaikki muut olivat jyrkästi ryhmän entisen ohjelman kannalla, siis tasavallan ja yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden kannalla.
Esitin luonnokseni julistukseksi joka hyväksyttiin asiallisesti ja asetettiin jaosto: Kokko, Lohi, minä, sitä lopullisesti tarkastamaan.
3. Onko edustajille maksettava palkka täälläolostaan? Katsottiin yksimielisesti että niin on tehtävä, koska muuten joudutaan taloudelliseen häviöön.

Jaosto päätti kokoontua luonani huomenna klo ½ 12.
Ryhmä kokoontuu Takkulan luona klo 6 illalla.
Päivän tapaukset
Asema kehittyy.
Aamu oli ihana. Aamupuoleen yötä hieman satanut. Kanuunainjyske kuuluu.
Tulee viesti: punakaarti on päättänyt eilen uudessa kokouksessaan, että se taistelee eikä antaudu. Uusi pääesikunta valittu. Julistuksia jaettu joissa selitetään kaikki saksalaisia koskevat tiedot provokaattorisiksi. Kun koneista pudotetaan julistuksia, estää pk.set niitä tavottamasta. Yleisö kaduilla heitä haukkuu.
Tokoi on ollut Moskovassa pyytämässä apua Suomen punakaartille. Mutta bolshevikkihallitus on kohdellut häntä hyvin kylmästi. Saanut palata tyhjin toimin takaisin.
Malmille asti on asetettu jokaisen ratakiskon luo 2 punasta.
Ammuntaa
Palaan kotiin kokouksestamme klo 4. Ammuntaa Huopalahdessa. Käymme Fjäldalin kallioille. Siellä on paljon kuulijoita. Kanuunainjyskettä ja kuularuiskurätinää.
Savu täyttää ilman. Siellä palaa joitakin taloja. Lähden pois, käyn myöhemmin. Tulen kortteeriini. Keinäset pikku poikansa kera tulevat kallioille. Ammunta on siirtynyt Fredriksbergiin. Lähenevät siis. Tunnelma on kaamea. Olen kuullut että siellä on etunenässä pohjalaiset. Keitä? Ystävinä, pelastajina tulette, sieltä, veljet!
Kallioille ammutaan ihmisjoukk.
Oltuani hetkisen kortteerissani, tulevat Keinänen ja rouva pikkupoikansa kera, henkihapatuksissa.
Joukko punaisia, noin 25 miestä, joiden näin ohi marssivan, olivat tulleet ja ruvenneet ampumaan kallioille ihmisjoukkoihin päin. Ainakin eräs kuula sinkosi kalliosta ja oli vähällä käydä pikku Anttiin.
Heitä, saatanoita, harmitti, että sieltä ihmiset voivat jonkunverran seurata taistelun menoa.
Niin tyhjennettiin kalliot, ja tilalle laitettiin kuularuiskuja.
Raitiotiellä oli muuan Fredriksbergiin menevä raitiovaunu saavuttanut toisen juuri kun se seisoi ja ihmisiä purkausi. Perässä tulevat kaksi vaunua punaisia hirveätä vauhtia ja kamalasti kirkuen: pois tieltä! Ihmisiä laskeutuu pois edessä olevista vaunuista, eivät voi vaunut lähteä. Silloin punaiset ampuvat. Kauhea pakokauhu. Tuliko joku haavotetuksi, ei siinä ollut kertojani tiedä.
Karjaalla kaatunut
eilen 71 punaista ja haavottunut vain 4. Se on merkkinä tarkasta ampumisesta, oli tänään eräs pk. kertonut.
Ja tämän tosiasian, samaten kuin Hgin esikaupungissa tapahtuvan pommituksen aikana täällä yhä punaiset uskottelevat, että heidän joukkonsa yhä voittaa.
Mäntymäellä alkavat haista sinne haudatut ruumiit kun haudat ovat niin matalat.
Punaisten urkkijaosasto,
santarmista, oli yrittänyt eilen paeta Pietaria kohti. Suurin osa juovuksissa. Ottivat omat koirat kiinni Riihimäellä ja palauttivat tänne.
Tuore säynä
maksoi tänään torilla 23 mk. kilo.
Ilta
Kirjoitan pöytäni ääressä. Einari laittaa lisä salpoja oveen. Ulkona vinkuvat kuularuiskut rätisten. Odotamme kohtalokasta yötä. Suojeluskuntalaiset ovat liikkeellä klo 6:desta. Milloin he esiintyvät, ei tiedetä. Joka tapauksessa tänä yönä. Lähden ulos tarkastamaan.
Työväen luokkaa ei saa kaikkien pettää! Sosialistit ovat sen pettäneet, porvariston taantumuksellinen aines on valmis tätä petosta käyttämään sotavoittonaan. Juutilainen valmistuu kutkuttelemaan äänioikeussensuksellaan talonpoikien itsekkäimpiä vaistoja. Minä asetun ratkaisevasti ja jyrkästi sitä vastaan.
Työväkeä ei maalaisliitto saa pettää silloin, kun se käy taisteluun sosialidemokratiaa vastaan.