Torstai 30. Syysk.

Olimme Annin kanssa kaupungissa. Olen lukenut Sigurd Vettenhovi-Aspan kirjan kieltolakia vastaan.
Mies on ilmeisesti syyntakeeton ja kirja varmasti enempi hyödyttää kuin vahingoittaa kieltolakiasiaa. Mutta se minua ihmetyttää, miksi maisteri V. Salminen on pannut nimensä tuon mielettömän, töherryksen alkulauseeseen! Kalevalatutkijana ja muinaisrunousasian tuntijana olen häntä pitänyt vakavana miehenä. Nyt kuulin että hän on suuri juoppo. Siis: arvostelukyvyn puute ilmeisesti.
Tilasimme toisenkin latomakoneen. Näet se kone, mikä Saksasta on ollut pari vuotta tilattuna, on nyt tulossa ja noin puolta huokeampana kuin amerikkalainen. Otamme siis molemmat.
Ilma tänään sumuinen, mutta kaunis. Iltapäivällä taasen aurinko hallitsee.
Syyskuu loppuu – kesällä. En muista milloinkaan nähneeni tällaista syyskuuta. Kukaan ihminen ei voisi kauniimpaa edellyttää.
Olemme nostaneet myrskyn Vaasan poliisimestaria Forsellia vastaan. Mies on ryssäläinen satrapi, suojelee kieltolain rikkojia y. m. Tänään kävi Maaherra pyytämässä ettemme julkaisisi kirj. vielä, koska hän nyt H[aapa]lan ilmiannon perusteella tutkii asiaa. Emme voineet suostua lykkäämään julkaisemista, sillä se olisi aiheuttanut vain varoituksen. Vaadimme miehen pois Vaasasta!
Aitasin omenapuut pihassa. Alli tulee ensi viikolla Matin kanssa laittamaan hieman puutarhaa.
Jos elän kevääseen, laitamme kaunista!
Kieltolakitaistelu on ilmeisesti suurempi taistelu kuin mitä me kenties kukaan olemme aavistaneet. Tällä kuulla ovat esiintyneet hyökkääjinä m. m. suuruudet:
Ent. pääministeri Kaarlo Castrén.
Ent. senaattori Allan Serlachius.
Professori Robert Tigerstedt.
Taiteilija Ville Vallgrén.
Tait. Sigurt Vettenhovi-Aspan ’’nauloja kieltolain ruumiskirstuun’’ on ilmestynyt suomeksi.
Erinäiset Maaherrat ja viranomaiset ovat ehdottaneet kieltolain tarkastusta, ym. m.