Torstaina 1. Elok.

Kotkan lakot. Tänään kävi luonani Kotkan satamalakon johdosta Puutavaraliikkeiden edustajat johtaja K. Brofeldtin johtamana. Eivät halua valtion puolelta sovittelujen välitystä, vaan apua työnantajille: puhujaa, joka puhuisi järkeä työmiehille, sekä sotilasturvaa. Selitin ettei hallitus voi niin vaan ryhtyä ’’puhumaan’’ lakkolaisille, vaan pitäisi saada ensin neuvotteluja. Se hylätään.
Valtioneuvosto käsitteli sitten asiaa. Päätös: sosialiministeri lähettää Kotkaan ylitirehtööri Böökin ja tuomari Auran. Tämän järjesti heti.
Asuntopula. Illalla olin kutsunut apulaisiani neuvottelemaan asuntopulan vuoksi. Päätettiin esittää valtioneuvostolle että asetetaan komissioni tarkastamaan kaikki valtion- ja sotasaalisrakennukset, missä määrin niistä voi saada asuntoja. Ehdotetaan, että sosialiministeri, kauppaministeri ja sotaministeri ehdottavat kukin yhden jäsenen komissioniin.
Sodankylän vaivaistaloasian käskin panna vireille: ehdotetaan rak. tarpeita kruunun metsistä joko ilman tai huokealla, sekä valtiolaina rakentamiseen. Valmistaa Manninen.
Pietariin hyökkäysvehkeet
Pohjois-Venäjän hallituksen puolesta oli kenraali Miller kirjoittanut Mannerheimille ilmoittaen olevansa aivan samaa mieltä kuin Judenitsh, että Suomen on viipymättä hyökättävä Pietariin. Vaatinut Ranskaa hyväksymään Mannerheimin ehdot. Toivoo että kenraali Mannerheim viipymättä ryhtyy Pietarin oberatsioniin. Holsti ehdottaa, että vastataisiin, että Suomen hallitus ei ole saanut riittäviä takeita ryhtyäkseen Pietarin retkeen. Puuttuu ulkomaiset karantiat.
Vastustin vastausta, jossa ollenkaan lähdetäisiin siitä, että Suomi on aikonutkaan Judenitshin kanssa Pietariin. Keskustelussa tuli taas selville että Ehrnroth oli neuvotellut ulkovaltain kanssa Pietariin hyökkäyksestä. Suomen edustajat Pariisissa Törngren ja Enckel ovat hallituksen selän takana ajaneet sitä, että ympärysvallat pakottaisivat Suomen hyökkäämään Pietariin yhteistoiminnassa Koltshakin kanssa. Mannerheim on ollut siitä tietoinen. Pidän varmaan otaksuttavana, että oikeistolaiset Mannerheimin johdolla ovat toimineet yhteisymmärryksessä venäläisten mustien kanssa Pietarin asiassa.
Tämän yhteydessä oli Inkerin nousu Elfvengrenin johdolla, kuten nyt asiantuntijat väittävät, kaikesta päättäen haarautuma tätä onnetonta, salaperäistä ja turmiollista sotapropagandaa.